Eugen Tomac: Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia

  • 05 Februarie 18:50
Eugen Tomac: Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia

Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, dar și pentru protecția cetățenilor europeni în cazul unei crize a energiei, susține eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-o postare pe Facebook.

„Consider că pentru a proteja pe viitor cetățenii europeni de astfel de șocuri, este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, care folosește în prezent Gazpromul mult mai eficient decât o făcea în trecut cu Armata Roșie”, afirmă Eugen Tomac.

 

Eurodeputatul PPE i-a solicitat Comisiei Europene să-i prezinte care sunt măsurile pe care le va lua Uniunea Europeană pentru a sprijini populația cu venituri reduse în depășirea crizei generate de creșterea facturilor la energie.

Astfel, informează Eugen Tomac, Comisia a creat un grup de coordonare privind sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili pentru a oferi asistență tehnică. În acest sens a luat o serie de măsuri concrete de combatere a sărăciei energetice și de sprijinire a consumatorilor vulnerabili în cadrul pachetului „Fit for 55”, dar în special prin Directiva revizuită privind eficiența energetică.

Pe termen scurt, Comisia Europeană propune un set de măsuri concrete menite să protejeze cetățenii, cum ar fi reduceri fiscale neselective sau specifice, prevenirea deconectării rețelelor și amânarea plăților.

Totodată, mai spune eurodeputatul, executivul european va implementa o serie de măsuri pentru a atenua volatilitatea prețurilor pe viitor, precum creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, investițiile în eficiența energetică și renovarea clădirilor, precum și facilitarea capacitării consumatorilor și consolidarea în continuare a rezilienței sistemului energetic.

În ultimul rând, Comisia Europeană ia în calcul achiziția comună de stocuri de gaze de rezervă și va propune în acest sens un nou cadru juridic pentru gaze și hidrogen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău