Eugen Tomac: Cetățenii R.Moldova trebuie să înțeleagă miza de perspectivă a proiectului de unire

  • 24 Martie 2017 13:57
0%
00:00:00
00:00:00

O delegație a Partidului Mișcarea Populară din România se află în aceste zile la Chișinău, cu ocazia zilei de 27 martie, când este marcată Unirea Basarabiei cu România.

Parlamentarii PMP au declarat că unirea Republicii Moldova cu România este în continuare un obiectiv de țară pentru formațiunea lor care a reușit să promoveze în Parlamentul de la București oficializarea zilei de 27 martie drept sărbătoare națională.  

Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară au declarat într-o conferință de presă că data de 27 martie nu mai este o simplă zi în calendar, dar o sărbătoare națională în România, după ce Parlamentul de la București a votat o propunere în acest sens a președintelui executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac. Aflat la Chișinău, Eugen Tomac a declarat că și-ar dori ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă perspectivele proiectului de unire.

 „Știu că sunt oficiali de rang înalt care privesc cu suspiciune unirea celor două state, unul dintre adversari este președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Aș dori ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă miza de perspectivă a acestui proiect și să privească cu încredere soluția pe care le poate aduce unirea celor două state românești”, a declarat Eugen Tomac.

Între timp, la Chișinău, un proiect de lege al deputaților liberali prin care ziua de 27 martie să fie declarată sărbătoare națională a suferit eșec și nu a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, pe motiv că nu are avizul Guvernului. Inițiativa liberalilor a fost criticată de deputații socialiști și cei comuniști. Liberalii au anunțat că lansează o campanie „Uniți pentru Unire” și  vor organiza mai multe evenimente. 

„Dacă în perioada aceea foarte complicată: Primul război mondial, revoluția bolșevică și înaintașii noștri au avut curajul să înfăptuiască unirea, cred că și noi am reuși dacă ne-am uni toți împreună pentru a realiza în 1940 Rusia din țara-mamă România”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Parlamentul României a decis săptămâna trecută ca data de 27 martie — Ziua Unirii Basarabiei cu România — să fie declarată Sărbătoare Națională. Acum 99 de ani, pe 27 martie, 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău