Europa Liberă: Domnule ministru, ce ați găsit când ați pășit pragul ușii la Ministerul Apărării și cât de mult vă preocupă felul cum trebuie să fie modernizată Armata Națională?
Eugen Sturza: „Am găsit un minister care a fost fără conducător timp de aproape zece luni – cu multe probleme, cu un buget auster, cu strategii neaprobate... Primul lucru pe care l-am făcut eu venind în această funcție, am convocat o ședință pentru a vedea prioritățile.”
Europa Liberă: Și ce s-ar cere prioritar rezolvat, soluționat, pe ce să puneți accent?
Eugen Sturza: „O săptămână în urmă am aprobat această Strategie Națională de Apărare, mult așteptata Strategie Națională a Apărării, care este un document foarte important, care stipulează cum trebuie să fie modernizată Armata Națională, cum trebuie să arate această securitate națională a Republicii Moldova, fiindcă securitatea națională nu depinde doar de Ministerul Apărării în sine; această securitate națională este divizată pe toate compartimentele și toate ministerele. Fiecare are rolul său și prin această strategie noi am introdus fiecare ce are de făcut pentru a putea interveni prompt în cazuri de situații de criză, să le spunem așa. Această strategie nu a fost scrisă doar de către noi, cei de la Ministerul Apărării, a fost scrisă împreună cu partenerii noștri din Alianța Nord-Atlantică, partenerii noștri din Statele Unite ale Americii, din Uniunea Europeană. Este stipulat foarte clar cum trebuie să progreseze Republica Moldova nu doar pe segmentul apărării, este foarte clar stipulat câți bani trebuie să alocăm noi pentru acest sistem al apărării, cu cifre exacte pentru anii viitori, pentru termen mediu și termen lung, ceea ce este foarte important și nu a fost până în ziua de astăzi niciodată.”
Europa Liberă: Dintr-un buget sărac nu puteți să aveți mari așteptări că o să crească peste noapte sau chiar peste un an suma alocată de către stat?
Eugen Sturza: „Până acum, domeniul securității naționale nu prea a fost prioritate pentru guvernele anterioare sau pentru Republica Moldova, în general, sistemul apărării nu a fost o prioritate. Acum încercăm să schimbăm această poziție. Domeniul securității începe să devină prioritate, stipularea foarte clară a bugetului apărării în această strategie și ulterior în strategia militară, care vine imediat după această Strategie Națională a Apărării, când va fi aprobată în Parlament, ne permite să ne planificăm o dezvoltare a Armatei Naționale și, totodată, ne permite să atragem mult mai multe fonduri și asistență externă de la partenerii străini, fiindcă și ei văd că Republica Moldova are ca prioritate acest domeniu al securității. Până acum, ei vedeau că Republica Moldova doar este consumator de ceea ce dau ei și singură nu contribuie la această securitate.”
Europa Liberă: Securitatea sub care umbrelă să fie asigurată? Articolul din Constituție consfințește neutralitatea Republicii Moldova. E un avantaj, e un dezavantaj?
Eugen Sturza: „Nu putem vorbi acum despre o neutralitate clasică, așa cum este stipulat și în Constituția Republicii Moldova, atâta timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Noi vom continua să cerem ca această armată rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova cu tot cu muniții și cu tehnica militară. Nu mai avem nevoie de prezența lor aici, dar, totodată, noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin acest Acord de la Budapesta, ca într-un moment una din aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran.”
Europa Liberă: Și această țară este Federația Rusă?
Eugen Sturza: „Și această țară este Federația Rusă. Iată de ce noi trebuie să ne pregătim ca să putem riposta în caz de necesitate.”
Europa Liberă: Dvs. ați vorbit ceva mai devreme că Republica Moldova trebuie să se transforme din consumator de securitate în producător de securitate. Atâta timp cât staționează armata rusă, e posibil acest lucru?
Eugen Sturza: „Atâta timp cât staționează armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, vă spuneam că noi trebuie să dezvoltăm capacitățile Armatei Naționale. Și exportatori de securitate, aici mă refer nu doar la regiune, aici mă refer și la participarea militarilor noștri în misiuni internaționale, fiindcă noi avem nevoie să arătăm la partenerii noștri străini că și noi contribuim cu ceva la securitatea nu doar a regiunii, dar în general a Uniunii Europene, a regiunilor unde sunt conflicte. Respectiv, vom continua acest proces pentru modernizare, proces care de fapt nu a fost implementat în anii precedenți.”
Europa Liberă: Și este o explicație de ce nu a fost implementat?
Eugen Sturza: „De la învestirea mea în funcție, primul lucru pe care l-am făcut, le-am mulțumit predecesorilor mei, miniștrilor precedenți ai Apărării pentru lucrurile bune pe care le-au făcut. Și s-au făcut lucruri bune, dar, totodată, multe lucruri nu s-au făcut. Și începând cu anul acesta, Ministerul Apărării are o planificare bugetară cu totul diferită față de cea care a fost până acum. Pentru 2018, în premieră vom avea achiziții necesare pentru Ministerul Apărării, vom avea investiții capitale în infrastructura militară, vom crea condiții mai bune pentru militarii în termen și prin contract, fiindcă situația este așa cum este – fără investiții, pe parcursul anilor a devenit critică. Nu mai avem timp să așteptăm, trebuie să intervenim rapid și o vom face în acest an. Veți vedea în acest an, și partenerii noștri străini vor vedea că Republica Moldova a fixat o prioritate – securitatea națională și Armata Națională.”
Europa Liberă: Să ne vorbiți și despre cooperarea pe care trebuie s-o aibă Republica Moldova cu Alianța Nord-Atlantică și mai ales să ne spuneți cum potoliți acele spirite anti-NATO și cum demonstrați societății că această cooperare este în avantajul statului? Deocamdată, sondajele arată că 20 la sută din cetățenii Republicii Moldova își văd țara în cadrul acestei Alianțe?
Eugen Sturza: „Exact. Când vorbim despre Alianța Nord-Atlantică, trebuie să vorbim în paralel și de Uniunea Europeană. Integrarea în Alianța Nord-Atlantică și integrarea europeană, fiindcă aderarea la blocul nord-atlantic, de fapt, nu este doar un proces militar; este o dezvoltare a țării, dezvoltare pe mai multe capitole, unde noi, deocamdată, avem încă foarte mult de lucru. Dar vă vorbeam anterior despre această criză, acest război din Ucraina. Or, experiența ne arată că neapartenența la un bloc militar cum este NATO nu poate garanta securitatea unei țări, indiferent care este ea. Și dacă analizăm regiunea noastră foarte complicată, vom înțelege că de unii singuri nu putem face față provocărilor. Exact așa ca și fără integrarea în Uniunea Europeană. De unii singuri, nu vom putea face niciodată față provocărilor care ne stau în cale. Știu că mulți politicieni profită și fac politică pe seama NATO, pe seama integrării în Uniunea Europeană. Și este o greșeală mare, fiindcă până în ziua de astăzi noi de acolo primim ajutor, primim suport. Și iarăși, nu vorbesc de domeniul militar, fiindcă NATO, în primul rând, pentru Moldova acum înseamnă proiecte pe evacuare a pesticidelor din Republica Moldova, proiecte sociale, proiecte de infrastructură, proiecte militare.”
Europa Liberă: Cui ar face bine această politică anti-NATO?
Eugen Sturza: „Celor care promovează integrarea eurasiatică în Republica Moldova, un concept și o strategie total greșite, un proiect falimentar din start. Din păcate, cetățenii Republicii Moldova au cumva o nostalgie față de Uniunea Sovietică, o parte din ei, și unii politicieni încearcă să joace pe sentimentele oamenilor. Eu sunt sigur că și ei înțeleg că noi avem nevoie de această apartenență la acest bloc militar, Alianța Nord-Atlantică, avem nevoie de integrarea în Uniunea Europeană, dar politica îi face să spună alte lucruri.”
Europa Liberă: Va fi inaugurat acest Oficiu de informare NATO la Chișinău, pentru că tot s-a amânat de câteva ori data când urma să-și înceapă activitatea? Ce-i drept, există și aceste declarații pe care le-a făcut președintele Igor Dodon, spunând că nu e un lucru bun și nu-l salută, pentru că ar putea să împiedice procesului de reglementare transnistreană?
Eugen Sturza: „Acest oficiu va fi inaugurat foarte curând și este un eveniment foarte important pentru Republica Moldova. Ne va permite o comunicare mai bună și mai intensivă cu Alianța Nord-Atlantică, să dezvoltăm mai multe proiecte pentru Republica Moldova, nu pentru un politician sau altul.”
Europa Liberă: Faptul că nu ați fost agreat din prima de către președintele Igor Dodon, credeți că vă va încurca să vă desfășurați mandatul într-o atmosferă benefică?
Eugen Sturza: „În trei săptămâni de activitate nu m-a încurcat acest fapt și chiar conlucrăm cumva cu Președinția, supraviețuim împreună, lucrăm, avem această corespondență între instituții, totul este foarte bine. Trebuie să diferențiem politicul de activitatea ministerială și activitatea din Președinție. La nivel politic, președintele are o poziție, la nivel de instituție, deocamdată, vedem că se poate lucra.”
Europa Liberă: Domnul Dodon rămâne a fi comandantul suprem, așa că foarte multe decizii vor trebui să fie aprobate inclusiv de către el?
Eugen Sturza: „Domnul Dodon rămâne comandantul suprem al Armatei Naționale și, așa cum scrie în lege, are atribuții și aceste atribuții sunt proprii lui și noi, respectând legislația, facem demersurile necesare către Președinție, așa cum scrie în lege. Și asta am făcut pe parcursul acestor trei săptămâni, am recepționat răspunsuri, totul este conform legii.”
Europa Liberă: De ce nu trebuie să sperie și un alt lucru, că militarii moldoveni merg în diferite operațiuni?
Eugen Sturza: „Militarii moldoveni, participând la diferite operațiuni și diferite aplicații militare, și diferite exerciții de menținere a păcii, acumulează experiență, în primul rând. Este o practică pe care noi, din păcate, din cauza bugetului pe care îl avem nu le-o putem oferi. Militarii trebuie să se antreneze, trebuie să facă exerciții zi de zi; militarii trebuie să stea pe poligon, să aibă trageri zilnic, să facă diferite exerciții tactice și tot felul de exerciții care le sunt lor proprii. Noi, din păcate, nu le putem asigura toate astea. Partenerii noștri, în mare parte, ne asigură și transportul, și cazarea, și utilajele necesare – tehnică, muniții, pentru a antrena militarii noștri, iar odată antrenați, militarii noștri pot face față provocărilor care pot apărea în Republica Moldova și orișice cetățean din Republica Moldova trebuie să se bucure că avem o armată profesionistă, care poate interveni în caz de un conflict în regiune. Și noi punem un accent foarte mare pe inteligența militarilor, pe profesionalizarea lor, pe instruirea lor, fiindcă asta aduce o securitate și o încredere a oamenilor față de armată și de stat.”
Europa Liberă: Pentru generația tânără, armata nu era atât de atractivă. Iată, puteți să-i motivați pe cei tineri că, venind în Armata Națională, ar putea să-și facă o carieră frumoasă?
Eugen Sturza: „Din studiile pe care le văd eu, Armata Națională este în topuri printre încrederea populației, dar are multe probleme. Problemele sunt legate de acești militari în termen, pe care noi îi aducem la armată așa cum îi aducem.”
Europa Liberă: Uneori forțat?
Eugen Sturza: „Uneori forțat, exact. Iată de ce ne-am propus ca acest sistem mixt al Armatei Naționale – 50 la sută din profesioniști și 50 la sută militari în termen – să majorăm numărul de militari prin contract și să micșorăm numărul militarilor în termen, ca la un moment dat să ajungem să avem o armată profesionistă fără militari în termen, fiindcă nu poți face performanță cu un militar care a stat în armată un an de zile. Militarul trebuie să fie bine instruit, bine echipat și bine pregătit să intervină în orice moment, dar asta se poate obține doar în timp și doar cu investiții foarte mari în acești băieți.”
Europa Liberă: Unde veți face prima vizită în calitate de ministru al Apărării?
Eugen Sturza: „Prima vizită va fi la Bruxelles, la Cartierul NATO și a doua vizită va fi la București.”
Europa Liberă: Și la Moscova o să ajungeți?
Eugen Sturza: „Vom vedea.”
Europa Liberă: De ce vă întreb? Pentru că referitor la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova o să trebuiască inclusiv să se poarte discuții cu partea rusă.
Eugen Sturza: „Cu partea rusă trebuie să se poarte discuții la nivel de guverne și la nivel de șefi de stat, și nu la nivel de miniștri ai Apărării, fiindcă aici, la noi, este o deschidere totală. Eu înțeleg că problema este la nivel înalt în Federația Rusă și decizia trebuie s-o ia ei. Respectiv, dacă eu aș putea, în calitate de ministru al Apărării, se rezolv această problemă pe care o avem noi de ani de zile, eu m-aș duce și mâine în Federația Rusă s-o rezolv, doar că mă tem că nu depinde de mine asta.”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre exercițiile militare care au loc în stânga Nistrului?
Eugen Sturza: „Sunt o problemă foarte mare aceste exerciții militare care se fac, și nu doar exerciții militare, vedem acum și această mobilizare generală care se face în regiunea transnistreană sub pretextul luptei cu calamitățile naturale. Cu toții înțelegem ce scop are această mobilizare. Este regretabil ceea ce fac cei din stânga Nistrului; trebuie să ne facem noi temele noastre pe acasă, să facem Armata noastră Națională să fie atractivă pentru tineri, ceea ce mă întrebați Dvs. Și vom face. Anul 2018 va fi un an în care Armata Națională va arăta deja altfel. Din 2018, situația în Armata Națională va fi pe un trend ascendent permanent.”
Europa Liberă: Ați reușit să luați prânzul alături de ostași?
Eugen Sturza: „Am vizitat Brigada nr. 3 din Cahul, am fost în cantina militară, am văzut cum prepară mâncarea, am văzut ce mâncare prepară, dar nu am reușit să mănânc alături de ostași, fiindcă agenda nu-mi permitea; trebuia să plec la Chișinău la ședința de Guvern.”
Europa Liberă: Eu v-am pus această întrebare în speranța că reușim să obținem un răspuns de la Dvs. referitor la ceea ce mănâncă astăzi militarii, pentru că și aici au fost mai multe constatări, inclusiv critici că meniul ar fi foarte modest.
Eugen Sturza: „Prioritatea nr. 1 astăzi în armată, și asta le-am spus-o tuturor colegilor din Ministerul Apărării cu care am făcut ședință în prima zi, este calitatea mâncării, condițiile de trai al militarilor, condițiile de igienă… Despre calitatea mâncării, vreau să vă spun că Ministerul Apărării este unicul minister care are acest centru medical de verificare a produselor alimentare și pe parcursul anului 2017 tone de mâncare au fost întoarse agenților economici pe criteriul necorespunderii calității. Urmează și mai dură să fie această verificare. Am planificat deja pentru anul viitor, pentru anul 2018 am planificat în buget bani pentru achiziții de unele utilaje de care avem nevoie la acest centru și verificarea va fi foarte strictă; punem accent pe calitate și pe condițiile în care trăiesc, în care sunt instruiți, ce mănâncă și în ce sunt îmbrăcați militarii noștri.”
Europa Liberă: Până veți folosi bani din bugetul pentru anul 2018, la Guvern ați cerut suplimentări, atunci când va fi rectificat bugetul. Suma care v-a fost alocată este cea pe care ați cerut-o?
Eugen Sturza: „Nu este cea care am cerut-o noi.”
Europa Liberă: Cinci milioane de lei?
Eugen Sturza: „Cinci milioane. Necesitățile sunt mult mai mari, dar este un început bun, iarăși, este în premieră când Ministerului Apărării i se alocă bani suplimentari, avem foarte multe domenii unde necesită să investim banii urgent, și acești bani vor fi cheltuiți foarte rapid și cu impact mare pentru militari.”
Europa Liberă: De-a lungul timpului s-a vorbit foarte mult că s-a vândut pe nimic tehnică, mult patrimoniu din cadrul Armatei Naționale – cereți un audit, cunoașteți situația, este adevărat, nu e adevărat? Nu sunteți Dvs. judecător, procuror, dar oricum e bine ca să cunoască opinia publică, inclusiv ce s-a făcut cu banii obținuți, câștigați în urma licitațiilor, vânzărilor de armament, de utilaj.
Eugen Sturza: „Cum vă spuneam, prima zi, inclusiv și pe starea tehnicii din Armata Națională am făcut ședințe și am dat indicații să mi se prezinte un raport despre tot ce ține de tehnica militară, tehnica de transport, utilaje din cadrul Armatei Naționale. Am primit acest raport și pune pe gânduri, de aia în premieră pentru Republica Moldova și pentru Armata Națională, de la independență încoace, anul viitor vom avea și achiziții de tehnică, nu doar donațiile pe care le primim de la partenerii noștri străini. Vom avea achiziții de tehnică foarte necesară Armatei Naționale. Sper și sunt sigur că acest proces va fi continuat și în anii viitori. Deja am stabilit contactele cu partenerii să ne ajute în acest proces de achiziții, va fi o achiziție transparentă, dar veți vedea în 2018 aceste progrese.”