Estonia va demonta sau va reloca toate monumentele rămase din epoca sovietică
-
04 August 2022 19:43
Toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi în curând demontate sau relocate, a anunțat prim-ministrul acestei țări baltice, care are graniță comună cu Rusia, informează DPA, potrivit Digi24.
„Principalul aspect a fost stabilit - monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spațiul public, iar noi vom face acest lucru cât mai curând posibil”, a declarat prim-ministrul eston Kaja Kallas, joi, la Tallinn.
Momentul și ordinea în care aceste monumente vor fi îndepărtate individual vor depinde de dorința și de planurile logistice ale orașelor și municipalităților vizate, a adăugat ea.
Potrivit premierului Kaja Kakkas, în Estonia există în continuare între 200 și 400 de monumente rămase din era sovietică. După ocuparea sa alternativă de către Germania și Uniunea Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial, acest stat baltic a ajuns să facă parte fără voia sa - alături de Letonia și Lituania - din U.R.S.S. până în anul 1991.
Miercuri, mai mulți localnici s-au reunit în proximitatea unui monument controversat, care reprezintă un tanc, în orașul Narva, situat lângă granița estono-rusă, după apariția unor informații în spațiul public potrivit cărora acea relicvă a războiului, așezată pe un soclu înalt, urma să fie demontată.
Oficialii orașului eston, a cărui populație de 60.000 de locuitori este compusă într-un procent de peste 90% din etnici ruși, au susținut discursuri în care s-au pronunțat împotriva relocării monumentului.
Ei au spus că vor încerca să poarte discuții cu guvernanții din Tallinn în această privință după anunțul făcut de prim-ministrul Estoniei.
„Un tanc este o armă a crimei, nu este un obiect de comemorare. Și aceleași tancuri sunt în prezent folosite pentru a ucide oameni pe străzile din Ucraina”, a adăugat Kaja Kallas, potrivit DPA, citată de Agerpres.
Aproximativ un sfert din locuitorii Estoniei sunt etnici ruși, iar mulți dintre ei au în continuare legături familiale cu Rusia. Unii dintre ei susțin strategia militară a președintelui Vladimir Putin și invazia din Ucraina, potrivit unui sondaj recent.