Estonia: Parlamentarii votează pentru un nou președinte, cu un singur candidat nominalizat

  • 30 August 2021 18:41
Estonia: Parlamentarii votează pentru un nou președinte, cu un singur candidat nominalizat

Parlamentarii estoni au fost convocați luni pentru a alege un nou președinte, cu un singur candidat pentru acest post în mare parte ceremonial, relatează DPA, citat de AGERPRES.

Alar Karis a fost singurul nominalizat la cea mai înaltă funcție publică în țara baltică membră a UE și NATO.

Karis, directorul Muzeului Național eston, este candidatul coaliției de guvernare, formată din Partidul Reformei (liberal, centru-dreapta) și Partidul de Centru (stânga populistă).

Aceste partide sunt cele două forțe politice principale în Estonia. Împreună, ele dețin 59 din cele 101 locuri ale parlamentului de la Tallinn (Riigikogu).

Nu era clar dacă Alar Karis va câștiga majoritatea celor două treimi necesare de voturi, adică sprijinul a 68 de parlamentari ai legislativului.

Dacă el nu reușește să câștige majoritatea în votul secret, alte două runde de votare vor fi programate pentru marți. Noi candidați pot fi nominalizați înainte de fiecare rundă.

Dacă aceste runde nu reușesc să aibă ca rezultat alegerea unui nou șef de stat, președintele ar urma să fie ales de un organ electoral în care politicienii locali dețin majoritatea.

Postul este deținut în prezent de Kersti Kaljulaid.

Publicul ar saluta ca ea să continue în funcție pentru un al doilea mandat de cinci ani, potrivit sondajelor. Dar, deși Kaljulaid este de asemenea dispusă să rămână șef al statului, ea nu beneficiază de suficient sprijin parlamentar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău