ESTIMĂRI | Care ar fi populația Pământului în 2100 și care este ritmul de creștere a acesteia (GRAFIC)

  • 31 Mai 2020 09:52
ESTIMĂRI | Care ar fi populația Pământului în 2100 și care este ritmul de creștere a acesteia (GRAFIC) Sursa: NDTV.com

Omenirea se află în mijlocul unei tranziții semnificative din punct de vedere demografic. Din anii 1960, când am atins vârful sporului natural, cu un ritm de creștere a populației globului de 2,1% pe an, omenirea a intrat pe un trend descendent. Pornind de la proiecțiile Organizației Națiunilor Unite, pe baza unor scenarii privind rata medie a fertilității, este așteptat ca populația globului să ajungă la un ritm de creștere de doar 0,1% pe an la sfârșitul secolului XXI, potrivit unei analize publicate pe platforma Visual Capitalist, scrie DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, un grafic realizat de economistul Max Roser arată că populația globului a atins vârful de creștere în anii 1960 (linia roșie din grafic) și de atunci ritmul încetinește continuu. Acest lucru va avea ca efect o creștere mai lentă a numărului de oameni care trăiesc pe Glob (partea albastră a graficului), astfel că la sfârșitul secolului XXI vom fi "doar" 11,2 miliarde de locuitori, față de 7,4 miliarde, câți eram în 2018.

ESTIMĂRI | Care ar fi populația Pământului în 2100 și care este ritmul de creștere a acesteia (GRAFIC)

Printre explicațiile acestui fenomen se numără: 

  • scăderea fertilității (pe măsură ce națiunile devin mai bogate și nivelul de trai se îmbunătățește, sporul natural tinde să scadă. Acest lucru se vede mai întâi la țările bogate, iar apoi și la cele în curs de dezvoltare)
  • politicile guvernamentale (politica "copilului unic" din China a avut impact asupra creșterii mondiale a populației și contribuie la scăderea populației Chinei pe termen lung chiar și după ce a fost abandonată)
  • urbanizarea (locuitorii de la orașe tind să aibă mai puțini copii, iar până în 2050 populația urbană va fi cu 2,5 miliarde de oameni mai mare decât în prezent, potrivit proiecțiilor actuale)

Mai puține nașteri, combinate îmbunătățirea sistemului de sănătate, mai ales în țările în curs de dezvoltare, vor modifica dramatic structura piramidei populației.

demographic-transition2 copy
Foto: Visualcapitalist.com

În timp, este de așteptat ca forma piramidei populației globale să se modifice la Starea 1 (rată mare a nașterilor, rată mare a deceselor) înspre Starea 4 (rată mică a nașterilor, rată mică a deceselor). Acest lucru va conduce și la o creștere a vârstei medii a populației globale. 

ANPOPULAȚIA GLOBULUIVÂRSTA MEDIE
19502,6 miliarde23,6 ani
20187,6 miliarde30,0 ani
20509,7 miliarde36,1 ani
207510,7 miliarde39,0 ani
210011,2 miliarde41,6 ani
(Cifrele după 2018 reprezintă proiecții ale ONU)

Vârsta medie a populației globului va fi de peste 40 de ani la sfârșitul secolului, iar în zonele dezvoltate va fi chiar mai mare, în special în Japonia și Europa. Acest lucru va avea efecte profunde asupra modului de viață și a economiei, imposibil de anticipat acum. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău