EȘTI CEEA CE CITEȘTI/ Noi aspecte și documente despre Basarabia în perioada interbelică – cea mai bogată provincie agrară din componența României întregite

  • 16 Mai 2020 15:00
EȘTI CEEA CE CITEȘTI/ Noi aspecte și documente despre Basarabia în perioada interbelică – cea mai bogată provincie agrară din componența României întregite

Cartea “În componența României întregite. Basarabia și basarabenii de la Marea Unire la notele ultimative sovietice”, a apărut în 2018 la editura Istros, Brăila, în colaborare cu editura Academiei de Științe Române, fiind încadrată în colecția Basarabica. Volumul este semnat de Nicolae Enciu – reputat istoric basarabean, doctor habilitat, vice-director al Institutului de istorie al Academiei de Științe al Republicii Moldova.

Istoricul Anatol Petrencu: “În acest volum de sinteză, care generalizează alte studii, istoricul N. Enciu ne prezintă noi documente referitoare la subiectele care l-au interesat,  descoperite în arhivele de la București și Chișinău”.

Primul capitol al monografiei relevă că Basarabia era cea mai bogată provincie a României întregite: “Ponderea populației rurale, fiind mai mare (circa 87%), decât a celei urbane. Autorul prezintă Basarabia  ca cea mai bogată provincie agrară a noii Românii întregite – cultura cerealelor ocupând 62% din suprafața totală”, remarcă Anatol Petrencu.

În al doilea capitol, „Societate și economie”, autorul face o prezentare de ansamblu a economiei românești în perioada interbelică: ”N. Enciu menționează că în 1924 România și-a refăcut economia distrusă de Primul Război Mondial, astfel că producția globală a atins în acea perioadă nivelul de până la război. Iar din 1924 până în 1927,  economia României a fost într-o ascensiune încetinită puțin de criza mondială din 1929-1933, după care din nou și-a revenit, s-a dezvoltat în ritmuri alerte până la 1940, când are loc raptul Basarabiei...”, menționează Anatol Petrencu.

Mai multe detalii despre dezvoltarea Basarabiei în cadrul României Mari – creșterea natalității și a nivelului de viață, evoluția reformei agrare ș.a., putem afla din volumul istoricului N. Enciu “În componența României întregite. Basarabia și basarabenii de la Marea Unire la notele ultimative sovietice”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău