EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Cartea “Eroii ungheneni nu mor niciodată” de Corneliu Prepeliță - un efort întru combaterea falsurilor despre războiul ruso-moldav

  • 29 Iulie 2020 13:50
0%
00:00:00
00:00:00

“Eroii ungheneni nu mor niciodată” – o carte ce inserează biografiile a 11 tineri din raionul Ungheni, care și-au jertfit viața în conflictul de pe Nistru, a văzut recent lumina tiparului. Volumul, alcătuit de Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „N. Iorga” din Ungheni, conține fotografii și documente despre războiul din 1992. Pe lângă faptul că este un omagiu eroilor căzuți pentru intergritatea Republicii Moldova, cartea reprezintă și un reper de memorie pentru tânăra generație, în contextul când adevărul despre acest război este falsificat, iar conflictul, transformat într-unul înghețat, mai continuă, afirmă istoricul Anatol Petrencu:

În 1991 URSS s-a destrămat și statele lumii au declarat că recunosc noile țări, foste republici sovietice, în hotarele pe care le-au avut în cadrul imperiului sovietic. Pentru noi, basarabenii, independența a însemnat nu doar ruperea de Federația Rusă, ci și revenirea la viața noastră națională, la limba română exprimată în grafia latină, la istoria corectă, nefalsificată, la tradițiile noastre naționale, care nu puteau fi altele decât românești. Mulți basarabeni au considerat că proclamarea independenței va deschide drumul spre reîntregirea patriei noastre, România.

Deși formal Federația Rusă a recunoscut independența Republicii Moldova, ambițiile imperiale nu s-au potolit odată cu căderea imperiului roșu. Și în Republica Moldova s-au găsit forțe ostile intereselor noastre naționale, care au fost susținute de armata a 14-a rusă, staționată la Tiraspol... La 2 martie 1992, când Republica Moldova era admisă în Organizația Națiunilor Unite ca stat independent, forțele militare ale separatiștilor au început un război în toată regula împotriva foțelor constituționale ale Republicii Moldova. Era nevoie stringență de a stăvili incursiunile militarilor transnistreni, susținuți de cazaci, sosiți din regiunile de sud ale Federației Ruse, de alte elemente criminale. Acest rol și l-au asumat polițiștii și voluntarii, iar mulți dintre ei și-au sacrificat viața pentru libertatea Republicii Moldova”, a subliniat istoricul Anatol Petrencu.

Înveșnicirea memoriei eroilor căzuți în răzbiul ruso-moldav este un lucru deosebit de important, mai ales în contextul când nimeni nu mai cere tragerea la răspundere a celor vinovați de încălcarea Constituției Republicii Molodva, crime de stat și crime împotriva umanității, iar funcționari promovați în posturi cheie ale statului nostru cu susținerea Rusiei, afirmă că acesta ar fi fost un război civil:

Autorul volumului face un lucru deosebit de important și demn de urmat și de alți istorici, din alte raioane, pentru că războiul agresiv al Federației Ruse față de Republica Moldova s-a transformat într-un “conflict înghețat”, ceea ce înseamnă că într-o altă formă războiul de fapt continuă.

Iată că oficial Republica Moldova nu mai cere tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de încălcarea Constituției R. Moldova, de crime de stat și de crime împotriva umanității. Iar Federația Rusă, la rându-i a promovat la posturile cheie ale R. Moldova oameni loiali, persoane care încearcă să demonstreze că războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova ar fi fost de fapt un război civil, iar armata a 14-a ar fi intervenit cu scopul potolirii părților beligerante. Nimic mai fals, războiul a fost inițiat de Federația Rusă, iar bravii noștri eroi au apărat pământul lor natal”, a specificat istoricul Anatol Petrencu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău