EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Academicianul Gheorghe Baciu: Avem atâtea dinastii și personalități de origine basarabeană ale căror destine au fost date uitării (AUDIO)

  • 20 Octombrie 2021 13:25
0%
00:00:00
00:00:00

Cine a fost fratele renumitului medic Toma Ciorbă, Ion Ciorbă, detalii despre personalitățile din neamul Ralli-Arbore, Casso, renumita dinastie Capița și alte pagini mai puțin cunoscute din istoria neamului putem descoperi în volumul Istorii de pătimiri nemotivate, semnat de academicianul Gheorghe Baciu, medic–legist, profesor la catedra de Medicină Legală din cadrul Universității de Medicină “S. Testemițeanu”, (coautor Anatol Bondarev). Cartea a părut în acest an, alături de alte câteva volume ale autorului. Am avut niște destine extraordinare, oameni de valoare, viața cărora a fost dată uitării, a declarat Gheorghe Baciu pentru Radio Chișinău:

„Activând peste 60 de ani în domeniul medicinii, atât în calitate de profesor universitar, director al Institutului de Medicină Legală, autor de manuale, ultimii ani am trecut la abordarea aspectelor istorice, mai mult reieșind din specialitatea profesată – medicina legală. Există multe momente enigmatice, ce trezesc suspiciuni, în viața multor personalități istorice cunoscute. Ultimul timp se fac dezvăluiri șocante privind vița și moarte unora dintre ele – Stalin, Lenin, Pușkin etc.. Am început să cercetez cu această ocazie viețile personalităților basarabene și am descoperit că am avut niște destine extraordinare, oameni de valoare, care au fost date pe nedrept uitării. Unii dintre ei au activat în Basarabia, dar au fost șterși din memoria neamului, prin grija fostului regim totalitar, care a dorit să ne uităm obârșia – Daniel Ciugureanu, dinastiile Ralli-Arbore, Gafencu, Remencu-Scotigor. Alții, siliți de circumstanțe istorice vitrege au fost nevoiți să ia calea pribegiei, dar ei au continuat să fie fii destoinici ai neamului – cum ar fi Nicolae Milescu Spătarul, (al cărui strănepot a fost savantul Ilia Mecinicov), frații Mihail și Ion Frunze, Ion Ciorbă, fratele cunoscutului medic-infecționist Toma Ciorbă, cei din dinastia Capița și mulți alții. Ar trebui să-i revalorificăm și să-i punem la locul pe care îl merită în istoria  pământului nostru”, a menționat academicianul Gh. Baciu.

În ultimul an, autorul, care a sărbătorit recent aniversarea a 85 de ani, a editat mai multe volume, dintre care, alături de cartea Istorii de pătimiri nemotivate mai menționăm monografia Învățământul, cultura și creștinismul în Bălți, Biografii trucate și asasinări camuflate (care a fost tradusă recent și în engleză), Propovăduitori ai ortodoxiei în spațiul pruto-nistrean, 10 biografii ale unor personalități basarabene, etc.

Academicianul G. Baciu mai este cunoscut prin volumele despre Alexei Mateevici, Mihai Eminescu, în care pledează pentru exhumarea și stabilirea cauzei reale a morții acestor scriitori.

Mai multe detalii aflați din interviul cu academicianul Gh. Baciu, realizat de Alina Rusu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău