Ești ceea ce citești | “Familii trucate și asasinări camuflate”. Academicianul Gheorghe Baciu: Am avut o sumedenie de personalități mari, care sunt date uitării!(AUDIO)
-
30 Noiembrie 2020 12:02
Academicianul Gheoghe Baciu, medic legist, care a predate medicina legală la USMF „Nicolae Testimițeanu” mai bine de 6 decenii, este autorul unor volume ce trezesc un viu interes atât în Republica Moldova, cât și dincolo de hotare, dată fiind tematica pe care o abordează și viziunea sa originală.
În volumul “Familii trucate și asasinări camuflate”, lansată în 2020, ca și în alte carți ale sale (“Viziuni asupra vieții și morții poeților martiri Eminescu, Mateevici și Vieru”, Mihai Eminescu-realități și erori” ș.a), autorul vine cu o abordare inedită, pentru a aduce în prim plan noi aspecte ale biografiei unor personalități, văzute cu ochiul unui expert în medicina legală.
În acest volum autorul ne prezintă o analiză a cazurilor de asasinare, dar și a profilului moral al unor personalităi cunoscute din istoria universală, precum și din cea națională – scriitorii Ovidiu, Pușkin, dictatorii Stalin, Lenin, istoricul Nicolae Iorga ș.a. Istoricul Ion Xenofontov, într-o recenzie la volumul “Familii truncheate și asasinări camuflate”:
“Biografiile unor personalități sunt învăluite de mistere, iar uneori mistificate și ascunse publicului larg pentru mai multe decenii sau chiar secole (cum sunt cazurle lui A.S. Pușkin, Lenin, Stalin ș.a.). Or, acest fapt duce, volens-nolens, la speculații, reevaluări, dispute științifice antrenate în mai multe domenii ale cunoașterii. Din această perspectivă, medicul legist Gh. Baciu se prezintă ca justițiarul în arta argumentării științifice sau a lansării unor ipoteze, care ar putea crea turnuri în reevaluarea subiectelor abordate”.
Deși civilizația evoluează, natura omului rămâne aceeași, ar vrea să spună cercetătorul Gheorghe Baciu, studiind viața și circumstanțele morții lui Ovidiu (și a altor eroi ai cărții sale):
“…Ovidiu, născut în anul 43 înaintea erei noastre, în anul 17 al e.n. a fost exilat la marginea imperiului roman - în cetatea Tomis, actualul oraș Constanța. Și ce concluzie putem face – nu te implica în politică și nu critica regii, e valabil până azi ! I-am studiat biografia, deși rămân multe date necunoscute, putem face o concluzie – a fost ca-n pușcărie, în străinătate. Ce poezii pătrunzătoare ne-a lăsat despre viața sa tragică – a rămas fără copii, fără soție, prieteni… »
Academicianul Gheorghe Baciu promovează, de mai mulți ani, ipoteza despre circumstanțele suspecte ale morții marelui poet, Mihai Eminescu, dar și autorului poeziei “Limba noastră”, Alexei Mateevici.
Gheorghe Baciu în ultimele sale cărți remarcă faptul că poetul Alexei Mateevici a decedat în circumstanțe obscure: nu există nici un document oficial care ar confirma diagnosticul stabilit, nu s-a păstrat fișa medicală cu rezultatele investigațiilor și tratamentul administrat. În opinia medicului, tabloul clinic al bolii descris de soția sa, într-un jurnal al cărui original nu s-a păstrat, dar și de alte persoane, nu pare a fi veridic. Decesul în cazul tifosului nu putea să survină atât de subit:
“Cu câteva zile înainte a venit și a citit “Limba noastră” la Congres! Scurt timp a trecut! Nu putea să moară atât de repede, boala aceasta decurge lent, pacientul, mai ales unul tânăr ca Mateevici, care avea 29 de ani, nu putea să moară atât de subit. Dacă e tifos, e boală contagioasă. Nu ar fi trebuit să permită accesul la el nici soției, nici mamei. Pe urmă, unde a murit, nu e clar. Unii spun că pe front, unii spun că în spital, în care spital? De ce nu s-a aflat în spitalul lui Toma Ciorbă? Pe atunci era dotat bine. De ce s-a aflat în secția spitalului pe atunci orășenesc, în secția de chirurgie cu ginecologie, păi ce căuta acolo? Nimeni nu descrie simptomele specifice bolii. Unii argumentează că nu era laborator. Era! Laboratorul de virusologie s-a deschis în 1890, dar aceste evenimente aveau loc în 1917!”
Cercetătorul Gheorghe Baciu pledează pentru realizarea unei expertize medico-legale, în urma căreia s-ar stabilit cu mare precizie cauza morții lui Alexe Mateevici. Mai mulți scriitori, istorici, critici literari din Republica Moldova, România, susțin această ipoteză.
Dar pe lângă volumele dedicate unor personalități cu renume ale culturii noastre, academicianul G. Baciu este un cercetător asiduu al multor dinastii și personalități despre care se vorbește prea puțin. Am avut o sumedenie de personalități mari, care sunt date uitării!, exclama Gheorghe Baciu, cu mare regret pentru noi, cei de astăzi, care, spune el, nu știm să ne aplecăm cu atenție asupra filelor trecutului și să le citim.
În volumele „Personalități notorii ale neamului”, sau „Personalități de viță moldavă ”, „Zece nume marcante ale neamului”, „Absolvenți ai Institutului de Medicină “N. Testemițeanu”” ș.a., cercetează și propune cititorilor biografia a zeci și sute de personalități și dinastii, iar printre ei și foști absolvenți ai instituției, unde a lucrat mai mult de jumătate de veac, oameni care și-au adus contribuția la dezvoltarea culturală și științifică a neamului.
Descoperim în cărțile sale destinele membrilor familiei Râșcanu, Gafencu, Ralli-Arbore, Remencu-Scotigor – oameni culți, integri, care au creat istoria noastră… Descoperim, de exemplu, ajutați de neobositul cercetător cine a fost Gheorghe Pomuț – românul născut în Basarabia, care a ajuns a fi mare diplomat american, care a contribuit la negocierea cumpărării Alascăi de către Statele Unite …
Gheorghe Baciu și-a început cariera medicală în 1954, la 18 ani neîmpliniți. Și-a dedicat întreaga viață medicinei legale, are peste 600 de publicații științifice. Mai mult de 60 de ani a predat la Catedra de Medicină Legală a Universității de Medicină și Farmaceutică, unde a fost angajat chiar de ilustrul medic, fost ministru al sănătății, Nicolae Testemițeanu. Academicianul Gheorghe Bacium a pregătit sute de specialiști în domeniul medicinei legale, fiind autor al multor monografii și manuale dedicate acestui domeniu.
Timp de 12 ani a fost director al Centrului de Medicină Legală. În calitate de consultant în cazuri complicate a fost invitat de multe ori peste hotare – în Rusia, România. În anul 2017 a devenit laureat al Premiului Național la categoria Știință.
Mai multe detalii – în interviul realizat de Alina Rusu, pe care îl găsiți în fișierul audio atașat acestui articol.