Este oficial: Cea mai mare investiție militară americană în Europa în 2021 va fi realizată în România. 130,5 milioane de dolari, alocate pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii

  • 18 Decembrie 2020 12:55
Este oficial: Cea mai mare investiție militară americană în Europa în 2021 va fi realizată în România. 130,5 milioane de dolari, alocate pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii

Statele Unite vor aloca o sumă de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, care reprezintă cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021, după ce Congresul SUA, atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul SUA au aprobat săptămâna trecută bugetul Pentagonului pentru anul viitor, notează CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, Congresul SUA a adoptat definitiv la 11 decembrie un buget de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea țării în 2021. Legea bugetului apărării, aprobată inițial de Camera Reprezentanților cu o majoritate zdrobitoare de 335 de voturi pentru, a obținut 84 de voturi pentru și 13 împotrivă în Senat, atingând astfel o “super-majoritate” de voturi necesare în cele două camere pentru a depăși obstacolul unui eventual veto prezidențial, cu care Donald Trump a amenințat pentru că legea se opune planului său de reducere a prezenței militare americane în Germania și pentru că prevede redenumirea bazelor militare care-i omagiază pe generalii taberei confederate, care luptau pentru menținerea sclaviei.

Textul legii impune Pentagonului un termen de cel puțin 120 de zile înainte de orice reducere a efectivelor sale în Germania, ceea ce înseamnă că nicio retragere americană nu ar putea avea loc înainte de începerea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Textul aprobat cuprinde o investiție de 130,5 milioane de dolari în modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, în ceea ce ar urma să reprezinte cea mai mare investiție americană într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021.

Bugetul votat cuprinde și alte investiții în bazele militare din Europa: 59 milioane de dolari în baza navală din Rota Spania, 36 milioane de dolari pentru baza aeriană din Ramstein din Germania și 25 de milioane de dolari în baza aeriană Spangdahlem, tot din Germania. Astfel, investiția de la Câmpia Turzii va fi cea mai mare din Europa, indiferent că este vorba despre investiții în capabilități navale sau aeriene.

Investițiile pentru modernizarea Bazei 71 aeriene “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii au rolul de a transforma baza militară într-un hub operațional major al Forțelor Aeriene ale SUA în regiunea Mării Negre și în estul Europei.

Amintim că în luna noiembrie Comitetul Executiv Româno-American a desfășurat o serie de reuniuni la nivelul Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații intrenaționale (DPAPRI) pentru partea română, respectiv de Comandamentul forțelor armate ale SUA din Europa (EUCOM) pentru partea americană. Discuțiile au vizat implementarea “Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor SUA staționate pe teritoriul României” și a “Acordului dintre România SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”. Astfel, discuțiile au fost consacrate extinderii bazelor aeriene de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Mai mult, Baza de la Câmpia Turzii a găzduit, de mai multe ori, în ultimii ani drone americane MQ-9 Reaper, utilizate de forțele aeriene ale SUA în teatrele de misiuni și operații din întreaga lume, îndeosebi în Orientul Mijlociu.

Baza 71 Aeriană a Forțelor Aeriene Române este localizată lângă orașul Câmpia Turzii, în Județul Cluj. Baza a fost fondată pe 1 iunie 2002, în urma unui program de reorganizare a Armatei Române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău