Esența și necesitatea protecției dreptului de autor, masă rotundă

  • 05 Noiembrie 2020 15:14
Esența și necesitatea protecției dreptului de autor, masă rotundă

Toate operele, indiferent dacă au fost sau nu aduse la cunoștința publicului, beneficiază de protecție. Avocatul Ion Țîgănaș, expert în domeniul proprietății intelectuale, a menționat, la o masă rotundă, că drepturile morale (la nume, la integritatea și la retractarea operei) nu au un termen de valabilitate, pe când cele patrimoniale (dreptul la reproducerea operei, la demonstrarea publică a acesteia, la traducere etc.) au un termen de protecție limitat: pe parcursul vieții autorului și 70 de ani după decesul acestuia. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională, în contextul Zilele Științei, transmite IPN.

„Fiecare dintre noi suntem, într-un fel, autori pentru că noi creăm sau am creat ceva pe parcursul vieții noastre. Asta este o primă regulă a dreptului de autor, că nu sunt autori doar persoanele cunoscute, notorii, care au scris multe opere. Autor este orice persoană care a creat ceva, indiferent ce, cât și în ce volum. De aceea fiecare dintre noi poate avea această calitate de autor”, a explicat avocatul.

Masa rotundă „Dreptul de autor: De la norme tradiționale la specificul din era Internetului” este primul eveniment din cadrul Zilelor Științei, organizat de Biblioteca Națională împreună cu Asociația bibliotecarilor. Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, spune că tema evenimentului este actuală. Este atât pe agenda bibliotecilor științifice, cat și a celor publice, în special în crearea bibliotecilor digitale, în dezvoltarea serviciului: „Întreabă bibliotecarul”. „Prin acest serviciu, foarte des utilizatorii noștri solicită informație scanată sau digitată, sau xeroxată și noi atunci de fiecare dată ne punem întrebarea: Care sunt limitele dreptului de autor, până unde bibliotecarul își exercită atribuțiile și unde îl poate încălca, atât utilizatorul cât și bibliotecarul? Cred că masa rotundă de astăzi este răspuns la foarte multe întrebări pe care le au bibliotecarii, consumatorii de informație și managerii de instituții”, a spus Elena Pintilei.

Olivia Pîrțac-Goagă, director de proiect „Accesul la Justiție în Moldova”, a menționat că, în contextul Zilelor Științei, este lansată prima colaborare cu Asociația bibliotecarilor. „Sperăm că este doar începutul unei colaborări pe care o vom extinde și prin alte activități. Proiectul nostru lucrează pentru sporirea accesului la justiție al cetățenilor, dar această sporire, îmbunătățire, nu se poate întâmpla fără acces la informație, care este esențial pentru acces la justiție. Bibliotecarii sunt acea resursă comunitară care este foarte aproape de cetățeni și care îi poate ajuta să aibă acces la informație, deci și la justiție, într-o formă extinsă a aceste noțiuni”, a spus Olivia Pîrțac-Goagă.

Autorul este persoana fizică sub al cărei nume pentru prima dată este publicată opera, în absența unei probe contrare. Opera publicată anonim sau sub pseudonim permite editurii să protejeze și să exercite drepturile autorului. Persoana al cărei nume ori denumire apare pe o operă audiovizuală sau fonogramă se consideră, până la proba contrară, producător al operei audiovizuale respective. Simbolul protecției dreptului de autor este litera latină „C” în cerc.

Zilelor Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, ediția a 3-a 2020, care se desfășoară în perioada 5-11 noiembrie curent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău