Eșec pentru Rusia. Sonda s-a prăbușit pe suprafața Lunii și „a încetat să mai existe”, anunță Roskosmos

  • 20 August 2023 14:35
Eșec pentru Rusia. Sonda s-a prăbușit pe suprafața Lunii și „a încetat să mai existe”, anunță Roskosmos

Prima misiune lunară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eșuat după ce sonda spațială Luna-25 a scăpat de sub control și s-a izbit de Lună, informează Reuters.

Agenția spațială a Rusiei, Roskosmos, a anunțat că a pierdut contactul cu sonda la scurt timp după ce a apărut o problemă, sâmbătă, în timp ce era dirijată pentru a intra pe orbita de preaselenizare, scrie G4Media.

„Sistemul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe în urma coliziunii cu suprafața Lunii”, a anunțat duminică Roskosmos într-un comunicat.

Agenția precizează că a fost formată o comisie interdepartamentală specială care va investiga cauzele pierderii navei spațiale.

Eșecul misiunii subliniază declinul puterii spațiale a Rusiei de la zilele de glorie din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului – Sputnik 1, în 1957 – iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spațiu în 1961.

Rusia nu a mai încercat o misiune pe Lună de la misiunea Luna-24 din 1976, când Leonid Brejnev conducea Kremlinul.

Luna-25 ar fi trebuit să execute o aselenizare la polul sud al Lunii, programată pentru luni, 21 august, potrivit oficialilor spațiali ruși.

Rusia a fost în competiție cu India, a cărei sondă spațială Chandrayaan-3 este programată să aselenizeze la polul sud al Lunii în această săptămână, și, în sens mai larg, cu China și Statele Unite, ambele având ambiția de a trimite nave și apoi oameni pe Lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău