Erupția vulcanului Nyiragongo: R. D. Congo autorizează revenirea graduală a rezidenților din Goma

  • 07 Iunie 2021 18:23
Erupția vulcanului Nyiragongo: R. D. Congo autorizează revenirea graduală a rezidenților din Goma

Republica Democrată Congo va organiza o revenire graduală a rezidenților care au părăsit orașul Goma după erupția vulcanului Nyiragongo, ce a distrus sute de locuințe și a fost pe punctul de a acoperi această localitate cu lavă și cenușă, a anunțat luni Guvernul de la Kinshasa, citat de Reuters, scrie AGERPRES.

La mai puțin de o săptămână după erupția inițială din 22 mai, urmată de scurgeri de lavă care s-au oprit la periferia orașului Goma, aproximativ 400.000 de oameni au părăsit localitatea în mare grabă după ce Guvernul congolez a avertizat că seismele din subteran ar putea cauza o nouă erupție sau să declanșeze eliberarea în atmosferă a unor gaze toxice.

Seismele s-au atenuat de atunci, iar multe persoane s-au întors în Goma. Totuși, aproximativ 245.000 de rezidenți rămân strămutați în orașe și sate din apropiere, potrivit celui mai recent raport întocmit de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Guvernul congolez a anunțat că va asigura autobuze și camioane începând de marți pentru a ajuta la revenirea persoanelor strămutate.

Însă prim-ministrul Jean-Michel Sama Lukonde le-a spus jurnaliștilor locali că zonele de la periferia orașului Goma care au fost distruse de erupția vulcanică nu mai pot fi locuite.

"Trebuie să învățăm din erupțiile din 2002 și 2021, pentru ca populațiile noastre să nu se mai afle niciodată atât de aproape de pericol", a declarat prim-ministrul Lukonde.

Nyiragongo, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a erupt anterior în 2002, ucigând peste 200 de oameni și generând scurgeri de lavă care au trecut prin centrul orașului Goma. Erupția sa de luna trecută a ucis cel puțin 31 de persoane.

Sâmbătă, Guvernul congolez a redeschis aeroportul din Goma, principalul centru aerian din estul R.D. Congo, de unde decolează avioane care transportă ajutoare de urgență pentru această regiune afectată de conflicte.

Persoanele rămase fără locuințe în urma erupției vulcanice vor fi relocate temporar în alte imobile și vor primi asistență pentru a-și reconstrui casele, a precizat Guvernul local. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău