Erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma continuă de o lună și nu pare pe cale să se încheie

  • 19 Octombrie 2021 19:45
Erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma continuă de o lună și nu pare pe cale să se încheie

Vulcanul Cumbre Vieja a continuat marți să expulzeze lavă pe insula spaniolă La Palma, din Arhipelagul Canare, erupție care durează de o lună și care nu pare pe cale să se încheie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vulcanul a început să erupă pe 19 septembrie, provocând scurgeri de lavă care au ajuns până la ocean și au distrus tot ce au întâlnit în cale.

Deși erupția nu a provocat victime, lava a devastat 763 de hectare de pământ și a distrus 1.956 de clădiri, între care sute de case, potrivit ultimelor cifre oferite de guvernul spaniol. Norii de cenușă proveniți de la vulcan perturbă în mod regulat cursele aeriene.

După o lună de erupție, însoțită de seisme minore, geologii nu sunt în măsură să spună cât mai poate dura activitatea vulcanului.

Vulcanul Cumbre Vieja degajă 10.000 de tone de dioxid de sulf pe zi și ar trebui să emită mai puțin de 400 de tone pentru ca să se considere că activitatea vulcanului este pe cale să se încheie, a declarat David Calvo, purtătorul de cuvânt al Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan).

"Nimeni nu poate afirma că suntem aproape de sfârșitul" erupției, a declarat șeful guvernului regional al Insulelor Canare, Angel Victor Torres.

Un nou flux de lavă se găsește acum la circa 30 de metri de coasta de vest a insulei, iar scurgerea sa în ocean poate provoca vapori toxici.

Potrivit lui David Calvo, această scurgere de lavă, a cărei temperatură depășește 1.100 de grade, se deplasează foarte încet și ar putea ajunge marți la ocean, ceea ce va conduce probabil la un lockdown pentru locuitorii din zonă pentru a se evita orice pericol.

În total, aproape 7.000 de persoane au fost evacuate din cauza erupției pe insula cu aproape 85.000 de locuitori.

Insula La Palma se confruntă cu cea de-a treia erupție din ultimul secol, după cea a vulcanului San Juan în 1949 și cea a vulcanului Teneguia în 1971.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău