Erdogan va discuta marți cu președintele finlandez și premierul suedez despre candidaturile la NATO

  • 27 Iunie 2022 13:45
Erdogan va discuta marți cu președintele finlandez și premierul suedez despre candidaturile la NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni marți la Madrid cu omologul său finlandez Sauli Niinisto și cu premierul suedez Magdalena Andersson pentru a discuta despre candidaturile Suediei și Finlandei la NATO, blocate de Ankara, a anunțat președinția de la Helsinki pe Twitter, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Această primă reuniune la nivel înalt între Erdogan, Niinisto și Andersson va avea loc în debutul summitului NATO, în prezența secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, a indicat președinția finlandeză.

Noi negocieri vizând deblocarea veto-ului turc sunt prevăzute și luni la sediul NATO din Bruxelles, a precizat Helsinki.

Președinția turcă a prevenit totuși împotriva unui exces de optimism. Într-o declarație la televiziunea Haberturk, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan și un apropiat al acestuia, a atenționat că 'a asista la un summit nu înseamnă că vom reveni asupra poziției noastre'.

'Mingea este în terenul lor acum', a adăugat el referindu-se la Suedia și Finlanda.

Șefa guvernului suedez va merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu Stoltenberg înaintea summitului de la Madrid, a anunțat cabinetul său.

Magdalena Andersson a discutat prin telefon cu Erdogan sâmbătă, dar, potrivit Ankarei, nu s-a realizat niciun progres.

Turcia a anunțat la mijlocul lunii mai blocarea candidaturilor Finlandei și Suediei, iar subiectul urmează să ocupe o parte importantă a summitului NATO ce va avea loc de marți până joi.

Turcia acuză mai ales Suedia că găzduiește militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră 'organizație teroristă'.

Turcia denunță și prezența unor adepți ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl suspectează de orchestrarea tentativei de puci din iulie 2016.

Ankara mai cere și ridicarea blocajelor la exporturile de arme, decise împotriva sa de Stockholm și Helsinki după intervenția militară turcă în nordul Siriei în octombrie 2019, precum și înăsprirea legislației antiteroriste suedeze și extrădarea mai multor persoane pe care le descrie ca 'teroriști'.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Thu
2
Fri
1
Sat
0
Sun
-4
Mon
-5
Arhivă Radio Chișinău