Erdogan își reiterează avertismentul față de Grecia în legătură cu insulele din Marea Egee

  • 06 Septembrie 2022 13:32
Erdogan își reiterează avertismentul față de Grecia în legătură cu insulele din Marea Egee

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a reiterat marți avertismentul puternic față de țara vecină Grecia în legătură cu presupusele încălcări ale spațiului aerian în Marea Egee, transmite dpa.

Este timpul ca Atena „să-și vină în simțiri”, le-a declarat Erdogan reporterilor la Ankara, înaintea plecării sale într-un turneu de trei zile în zona Balcanilor.

„În caz contrar, așa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neașteptate”, a spus liderul turc, recurgând la retorica folosită adesea de Turcia atunci când amenință cu lansarea unei operațiuni militare.

Erdogan s-a referit la sistemele S-300 de apărare aeriană ale Greciei care s-ar fixa pe avioanele turcești deasupra Mării Egee, acuzații negate de Atena.

Erdogan a acuzat în weekend Grecia că 'ocupă' insule demilitarizate din Egee, transmite Agerpres.

Turcia afirmă că Grecia își militarizează ilegal insulele din estul Mării Egee, o acțiune interzisă prin Tratatul de la Lausanne din 1923 și Tratatul de la Paris din 1947.

Atena răspunde că soldații săi sunt poziționați pentru a îndepărta navele care se apropie dinspre coasta vestică a Turciei.

Uniunea Europeană și-a exprimat luni îngrijorarea față de ceea ce Bruxellesul a numit ''remarci ostile'' ale conducerii politice din Turcia.

„Remarcile ostile continue făcute de conducerea politică din Turcia la adresa Greciei... provoacă îngrijorări serioase și contrazic în totalitate necesarele eforturi de detensionare în Mediterana de Est. (...) Amenințările și retorica agresivă sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. (...) UE își reiterează așteptările la adresa Turciei, ca (această țară) să acționeze cu seriozitate în direcția detensionării într-un mod sustenabil, în interesul stabilității regionale și a integrității teritoriale a tuturor statelor membre ale UE'', a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell, într-un comunicat de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău