Erdogan își propune serviciile de mediator între Ucraina și Rusia

  • 29 Noiembrie 2018 12:22
Erdogan își propune serviciile de mediator între Ucraina și Rusia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat joi că le-a propus Rusiei și Ucrainei rolul său de mediator în conflictul dintre cele două țări în Marea Azov, informează AFP.

Șeful statului turc a avut miercuri o discuție la telefon cu omologii săi rus și ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, îndemnându-i pe amândoi să-și rezolve problemele "pe cale diplomatică".

"Putem să ne asumăm aici un rol de mediator? Am vorbit despre asta cu ambele părți", a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă organizată joi la Istanbul, înainte de a se îmbarca în avion pentru Argentina, unde un summit al G20 se va desfășura la sfârșit de săptămână.

"În timpul discuțiilor noastre, Putin și Poroșenko ne-au transmis fiecare anumite cereri și noi vom transmite cererile (Ucrainei) lui Putin în timpul întrevederii pe care o vom avea în Argentina", a dat asigurări Erdogan, adăugând că el va aborda problema și cu președintele american Donald Trump.

Paza de coastă a Federației Ruse a interceptat cu forța, duminică, trei nave ale marinei ucrainene în largul Peninsulei Crimeea anexate de Rusia în 2014, trăgând asupra acestora și rănind trei marinari aflați la bord. Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova și Kiev după anexare și declanșarea, tot în 2014, a unui conflict armat în estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiștii proruși, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morți.

Turcia a îndemnat de mai multe ori în ultimele zile la evitarea escaladării tensiunilor între cele două țări.

Aliat apropiat al lui Putin, cu care cooperează strâns în Siria, Erdogan încearcă să mențină în același timp și relații tradițional solide cu Ucraina și l-a primit de două ori în acest an pe Poroșenko în Turcia.

Negocieri între Erdogan și Putin au permis anul trecut eliberarea de către Rusia a doi importanți reprezentanți ai comunității tătare din Crimeea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău