Erdogan, despre sancțiunile SUA: Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah

  • 11 August 2018 21:27
Erdogan, despre sancțiunile SUA: Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis sâmbătă că va răspunde "amenințărilor" SUA în legătură cu pastorul american aflat în detenție în Turcia, în condițiile în care tensiunile cresc între cele două țări aliate în cadrul NATO, iar lira turcă s-a depreciat puternic în fața dolarului, informează AFP.

"Este rău să încerci să pui Turcia în genunchi prin amenințări privind un pastor", a declarat liderul turc în timpul unei adunări în Unye, pe malul Mării Negre. "Rușine, rușine! Schimbați un partener strategic din NATO pe un pastor", a subliniat el.

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri dublarea taxelor vamale pe oțel și aluminiu provenind din Turcia, majorând presiunea asupra economiei acestei țări.

Turcia are în prezent relații extrem de tensionate cu SUA, deteriorate și mai mult de plasarea în detenție a pastorului american Andrew Brunson și de alte dispute.

"Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah", a declarat din nou Recep Tayyip Erdogan, cerându-le turcilor să nu se lase intimidați de întprirea monedei americane. El i-a mai îndemnat pe turci să dea dovadă de solidaritate și să convertească rezervele lor secrete de aur sau valută străină în lire turcești, pentru a câștiga "războiul de independență".

Președintele turc a mai dat asigurări că se va conforma legii în privința pastorului Brunson. "Nu am făcut până acum concesii în materie de justiție și nu vom face niciodată", a spus el.

Casa Albă a anunțat că noile sancțiuni împotriva Turciei vor intra în vigoare la 13 august.

În plan militar, SUA dispun de o importantă bază la Incirlik, în sudul Turciei. Aceasta este folosită în prezent ca centru de operațiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău