Erdogan compară „defăimarea'' pe social media cu un „atac terorist''

  • 19 Octombrie 2022 18:09
Erdogan compară „defăimarea'' pe social media cu un „atac terorist''

Anumite "campanii de defăimare" pe social media sunt egale cu un "atac terorist", a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce a intrat în vigoare o lege care impune pedepse cu închisoarea pentru răspândirea a ceea ce autoritățile consideră știri false, relatează DPA.

Campaniile de minciuni și defăimare care vizează interesele țării noastre, valorile națiunii noastre, dreptul la viața privată a poporului nostru sunt un soi de atac terorist", le-a spus Erdogan membrilor partidului său la Ankara.

Noua lege privind dezinformarea, adoptată de parlament săptămâna trecută, prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de "informații false" despre securitatea și ordinea publică a țării.

Partidele de opoziție și grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului au avertizat că legea va duce la o creștere a cenzurii și la reducerea la tăcere a criticilor înainte de alegerile generale cruciale de anul viitor.

Sentința cu închisoarea poate fi mărită cu jumătate dacă informația este diseminată prin conturi anonime sau în timpul apartenenței la un grup interzis.

Social media a devenit o sursă de "calomnie, amenințări, șantaj și pericole" împotriva indivizilor și a instituțiilor, a argumentat Erdogan, adăugând că legea era o "necesitate urgentă" pentru a combate "dezinformarea".

Țările europene, precum și SUA, impun și ele măsuri similare, a mai spus liderul turc, transmite Agerpres.

Marți, principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut Curții Constituționale să suspende cel mai criticat articol din lege, 29, privitor la condamnarea la închisoare.

Legea privind dezinformarea întărește controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre puținele domenii unde regimul său de 20 de ani nu are încă un control, deplin, notează DPA.

De asemenea, aceasta stipulează că firmele din domeniu precum Twitter trebuie să împărtășească datele utilizatorilor cu autoritățile, ori în caz contrar să fie amendate sau blocate.

Reporteri fără Frontiere clasează Turcia pe locul al 149-lea din 180 de țări din punctul de vedere al libertății presei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău