Erdogan afirmă că Turcia are nevoie de sisteme de apărare rusești S-400

  • 31 August 2018 15:22
Erdogan afirmă că Turcia are nevoie de sisteme de apărare rusești S-400

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că Turcia are nevoie de sisteme de apărare antiaeriene rusești S-400 și că le va procura cât mai curând posibil, declarație ce survine pe fondul unor tensiuni cu Washingtonul, care amenință cu blocarea livrării de avioane de luptă către Ankara, relatează Reuters și AFP.

''Turcia are nevoie de sisteme S-400. Acordul în legătură cu acest subiect este încheiat și, cu voia Domnului, noi le vom obține în cel mai scurt timp posibil'', a afirmat Erdogan în cadrul unei ceremonii cu caracter militar.

Aceste declarații survin în timp ce relațiile dintre Ankara și Washington au devenit puternic tensionate în ultimele săptămâni și Washingtonul și-a exprimat preocuparea în legătură cu faptul că Turcia, țară membră a NATO, se echipează cu armament rusesc.

Turcia și Rusia afirmă că un acord a fost deja încheiat și Ankara susține că livrarea de S-400, un sistem antirachetă și de apărare antiaeriană ce concurează cu cel american, Patriot, ar putea interveni începând de anul viitor.

Washingtonul consideră că achiziționarea de sisteme S-400 de către Turcia pune o dublă problemă: cel de compatibilitate cu sistemele NATO și cel privind protecția de secrete tehnologice ale avionului de luptă american F-35, pe care Ankara dorește să-l cumpere și despre care se spune că poate evita S-400.

Turcia ''are nevoie de F-35'', a declarat Erdogan vineri. SUA ''le furnizează sau nu le furnizează. Nu știu. Dacă le furnizează, atunci ei vor demonstra că-și țin angajamentele'', a continuat președintele turc.

Relațiile dintre Turcia și SUA au devenit puternic tensionate în ultimele săptămâni din cauza încarcerării, apoi a plasării în arest la domiciliu la Izmir (vest), a unui pastor american acuzat de Ankara de ''spionaj și de activități teroriste''.

Aceste tensiuni au precipitat îndeosebi prăbușirea lirei turcești, care a pierdut circa 40 % din valoarea sa de la începutul anului.

''Eforturile ce vizează provocarea prăbușirii sectoarelor economic și militar ale Turciei din cauza unui proces în curs la Izmir (...) sunt absolut inexplicabile'', a mai spus Erdogan.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău