Erdogan a persiflat UE, îngrijorată de un posibil nou val de migranți dinspre Turcia

  • 24 Octombrie 2019 18:39
Erdogan a persiflat UE, îngrijorată de un posibil nou val de migranți dinspre Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a persiflat joi Uniunea Europeană (UE), îngrijorată de ideea unui nou val de migranți sirieni dinspre Turcia, adăugând că el "va deschide porțile (în fața migranților) atunci când va veni vremea", informează AFP, preluat de Agerpres.

"Atunci când spun că vor fi deschise porțile (în fața migranților), va însemna alarmă de luptă", s-a amuzat președintele turc în timpul unui discurs susținut la Ankara. "Nu vă faceți griji, atunci când va veni momentul, aceste porți se vor deschide", a spus el.

"Voi aveți bani, sunteți puternici. Însă când între 100 sau 200 de persoane ajung în Grecia pe mare, telefonați imediat pentru a spune '100 de persoane au sosit pe insulele grecești'", a adăugat Erdogan.

Țările din UE au criticat vehement ofensiva lansată la 9 octombrie de Ankara în nord-estul Siriei împotriva milițiilor kurde ale Unităților de Apărare a Poporului (YPG), suscitând furia Ankarei.

În urmă cu două săptămâni, Erdogan a amenințat deja că va "deschide porțile" pentru a le permite celor circa 3,6 milioane de sirieni refugiați în Turcia să ajungă în Europa, reproșându-i UE că a calificat drept "invazie" operațiunea lansată de Turcia împotriva YPG.

Cu sprijinul țărilor occidentale, aceste miliții kurde au fost vârf de lance în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Însă Turcia califică această grupare drept "teroristă" din cauza legăturilor ei cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o luptă de gherilă pe teritoriul turc din 1984.

După acorduri încheiate cu SUA și Rusia, Ankara și-a suspendat operațiunea, pentru a le permite YPG să se retragă de pe pozițiile de lângă frontiera Turciei.

Erdogan a declarat că armata turcă și aliații săi sirieni sunt pe cale să "treacă zona printr-o perie fină". "Dacă teroriști vor apărea în fața noastră în timpul acestui proces, a-i zdrobi este dreptul nostru cel mai firesc", a atenționat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău