Epidemiologul Constantin Spînu, despre vaccinul anti-COVID al Rusiei: Este înregistrat, dar este scris negru pe alb că nu se știe care este nivelul de protecție. Nu există dreptul moral de a spune că este gata pentru a fi valorificat

  • 23 August 2020 14:30
Epidemiologul Constantin Spînu, despre vaccinul anti-COVID al Rusiei: Este înregistrat, dar este scris negru pe alb că nu se știe care este nivelul de protecție. Nu există dreptul moral de a spune că este gata pentru a fi valorificat

Problema privind vaccinurile anti-COVID-19 și situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2 a fost subiectul de pe agenda unei prelegeri publice în regim online, inițiate de Academia de Științe a Moldovei și organizate, la 20 august curent, în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). 

În discursul său, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a subliniat importanța prelegerilor prezentate, dat fiind că acestea sunt dedicate situației dificile în care ne aflăm actualmente, atacați de coronavirusul de tip nou, care se credea inițial că a venit pentru câteva săptămâni sau luni, dar după cum se vede s-a răspândit fulgerător și nu dă nici un semn de retragere.

„Acest virus este foarte schimbător, cu multe mutații și e de mirare că în sec. XXI ne-a găsit absolut nepregătiți la scară globală, planetară. Desigur că toți și, în primul rând, cercetătorii, încearcă din mers să schimbe planurile de activitate. Foarte multe echipe sunt preocupate de elaborarea unor noi vaccinuri. Informație este multă, dar din păcate, nu este credibilă. Și de aceea noi am invitat experți, cei mai buni experți pe care îi avem, să ne spună care este situația reală și la ce să ne așteptăm. Este clar că este o cumpănă pentru civilizație”, a menționat președintele Tighineanu, precizând că acest virus și această pandemie reprezintă o situație nouă și o încercare pentru noi toți și doar prin eforturi consolidate la nivel global, vom putea depăși situația, pentru că, coronavirusul de tip nou nu cunoaște și nu recunoaște hotare”, a declarat Ion Tighineanu, potrivit unui comunicat al AȘM. 

În prelegerea sa „Vaccinuri anti-COVID-19: realizări și probleme. Situația epidemiologică în Republica Moldova”, prof. Constantin Spînu a făcut o recapitulare a informației existente referitor la tehnologiile aplicate pentru elaborarea vaccinului, prezentând realitatea la zi și problemele care apar la acest subiect. În context, a fost abordată, în premieră, situația privind elaborarea vaccinurilor contra virusului SARS-CoV-2 în diferite țări și perspectivele implementării în corespundere cu regulamentele internaționale, racordate la exigențele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, a fost expusă evoluția morbidității prin COVID în Republica Moldova.

În contextul situației încordate, în care s-a pomenit o lume întreagă, prof. Constantin Spînu a precizat că pe zi ce trece sporește numărul bolnavilor și respectiv apare întrebarea: când totuși va apărea vaccinul anti-COVID.

„Sunt diferite păreri, sunt diferite anunțuri, sunt diferite speculații, potrivit cărora o țară deja a ajuns să pună pe masă vaccinul. Dar să reținem că sunt anumite cerințe pe care trebuie să le respectăm, cerințe internaționale, cerințe care trebuie respectate”, a subliniat renumitul epidemiolog, specificând că fiecare vaccin are mai multe faze de dezvoltare, inclusiv, faza de laborator, de studiul în baza laboratorului, în ce măsură se demonstrează că nu are efecte averse, că nu este toxică etc.

„Trebuie de efectuat studiul in-vitro pe animale de laborator, de asemenea, se studiază daca are acțiune imunologică, dacă demonstrează apariția anticorpilor, trebuie să le demonstreze fiecare vaccin. După ce se demonstrează că nu este toxică, se trece la testarea voluntarilor, un număr restrâns de persoane cu scopul de a demonstra că vaccinul nu induce la stări averse serioase. Urmează faza a doua care include un număr mai mare de persoane, care trebuie să demonstreze că într-adevăr vaccinul aduce imunitate. Faza a treia include un număr mult mai mare de persoane, peste 10 000, aceasta fiind și faza decisivă. „Dacă aceasta într-adevăr demonstrează protecție colectivă și nu dezvoltă boală, se pune în mișcare un număr mare de persoane care se află, de pildă, în focar și este expusă acestui factor de a se infecta. Mai mult ca atât, se demonstrează dacă apare această imunitate, cât durează ea, care este pragul de protecție, care este titlul de anticorpi specifici care se dezvoltă față de acest COVID și care e acesta. Se analizează dacă îndeplinește cerințele impuse, apoi urmează calificarea  Organizației Mondiale a Sănătății”, a explicat expertul. 

Făcând referință la totalul tulpinilor vaccinale existente în lume, prof. Spînu a spus că sunt mai mulți de 100 de candidați și 16 tulpini de vaccinare sunt puse în lucru, iar cât privesc discuțiile aprinse pe marginea vaccinului rusesc „sputnik”, „acesta se află pe locul 12 sau 13”. Deocamdată, a precizat expertul ei au ajuns în prima fază. Este înregistrat, dar este scris negru pe alb, că nu se știe care este nivelul de protecție și nu se cunoaște imunitatea acestui vaccin. Foarte important este și faptul că, dacă nu a intrat în faza 2 și 3, nu a fost folosit pe mai mult de 10 000 de persoane, nu este pus în evidență, care este eficacitatea lui imunologică, că acesta într-adevăr poate fi aplicat. „Cu alte cuvinte, nu exista nici dreptul moral de a spune că acest vaccin este gata pentru a fi valorificat, având în vedere că nu a trecut precalificările de profil ale Organizației Mondiale a Sănătății, asta este situația la zi”, a concluzionat renumitul epidemiolog. Eu nu vreau să critic, a spus expertul, dar sunt niște standarde, criterii internaționale de care trebuie să ne conducem. „Actualmente, sunt patru vaccinuri, inclusiv, unul din China, unul din SUA, care deja au pășit în faza a treia și aceste studii bazate pe dovezi, care demonstrează că poate fi fabricate în masă, vor dura cel puțin câteva luni”, a declarat prof. Spînu, abordând și o altă întrebare importantă ce ține de monopolul pe care-l va deține țara ce va oferi vaccinul. „De aceea, în cadrul întrunirii Organizației Mondiale a Sănătății cu Asociația Globală de Vaccinări și Imunizări s-a discutat problema alocării unui fond de un miliard de dolari, pentru a iniția fabricarea în masă a vaccinului și s-a convenit ca trebuie să fie fabricate pentru 20 % din populația globală”, a rezumat expertul.  

Mai multe despre eveniment puteți afla din comunicatul AȘM

Amintim că Rusia a anunțat că a înregistrat vaccinul anti-COVID pe care l-a produs și acesta va fi testat pe 40.000 de persoane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău