Energokapital a făcut mai multe tranzacții bancare cu companii offshore, audieri
-
17 Iulie 2019 17:09
Întreprinderea Energokapital, care intermediază livrarea de energie electrică dintre Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) și malul drept al Nistrului, a înregistrat în anul 2015 mai multe tranzacții cu companii înregistrate în zone offshore.
Despre aceasta a comunicat Evghenii Sîrbu, director adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în cadrul audierilor în Comisia privind transparența procesului de comercializare și aprovizionare cu energie electrică în Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit lui Evghenii Sîrbu, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a inițiat mai multe investigații financiare în privința Energokapital. Au fost descoperite mai multe tranzacții în zone offshore, beneficiar final fiind o companie care are tangențe cu regiunea transnistreană. „La acea perioadă (în 2015) a fost inițiată o cauză penală care se afla la Procuratura Generală”, a spus Evghenii Sîrbu.
Directorul întreprinderii „Energocom” (furnizor central de energie electrică), Adrian Pritula, a menționat că energia electrică de import se procură la tarife nereglementate, adică prețul poate fi negociat, dar sursele de procurare sunt limitate. Pentru anul 2019, până în martie 2020, au fost încheiate două contracte de furnizare a energiei. Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) oferă 85% din energia electrică importată.
Întrebat de parlamentari dacă cunoaște că pe conturile „Energocom” sunt înghețați 50 de milioane de lei, care ar urma să ajungă în offshore-uri, Adrian Pritula a declarat că banii sunt din fondul propriu al companiei, care se acumulează din 2004. Nu sunt bani înghețați, ci sunt „rulajuri (fonduri de rulment) pentru achitarea plăților la energie electrică la termen”.
Deputatul Chiril Moțpan a precizat că scopul audierilor este de a exclude orice fraude în domeniul energetic, iar cea de astăzi, 17 iulie, s-a axat pe mai multe informații apărute în presă privind schemele de spălare de bani în sectorul energetic.