"Energia nucleara la 75 de ani"

  • 05 Decembrie 2013 12:40

Zeci de oameni de știință s-au adunat, miercuri, 4 decembrie, la Biblioteca Științifică Centrală din Chișinău la conferința "Energia nucleara la 75 de ani" ținută de profesorul Alexandru Cecal din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Inițiativa de a aduna la Biblioteca Centrală a Academiei de Științe a Moldovei profesori, fizicieni și chimiști pentru a ține un discurs – omagiu cu ocazia evenimentului îi aparține profesorului ieșean. "Inițiativa îmi aparține. Pot chiar spune că m-am autoinvitat și nu m-am putut abține să nu vin la Chișinău să susțin această conferință", a recunoscut Alexandru Cecal.

După o introducere în istoria energiei nucleare, Alexandru Cecal s-a referit la impactul energiei nucleare în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și a adus drept exemplu catastrofa de la Hiroshima și Nagasaki. În context, el a amintit și de o serie de proteste împotriva bombelor nucleare. Alexandru Cecal a menționat că România este și ea producătoare de substanțe nucleare și deține doua stații atomice.

Ca fenomen, energia nucleară a apărut în anul 1937, iar părintele acesteia este chimistul german Otto Hahn, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1944).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău