Energia electrică s-ar putea scumpi pentru consumatorii din Centrul și Sudul Republicii Moldova

  • 09 Martie 2017 17:51
Energia electrică s-ar putea scumpi pentru consumatorii din Centrul și Sudul Republicii Moldova

Energia electrică livrată consumatorilor din Centrul și Sudul Republicii Moldova s-ar putea scumpi cu aproape 13%. O solicitare în acest sens a înaintat Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, compania ”GAS Natural Fenosa”, în cadrul unor audieri publice.

Întreprinderea își argumentează solicitarea prin includerea în preț a devierilor financiare, rata inflației de 4,4 la sută și creșterea costurilor de bază.

Potrivit proiectului prezentat de furnizor, este solicitată o majorare cu 17,7% a tarifului pentru populație, de la 1 leu și 92 de bani până la 2 lei și 26 de bani pentru un kilowatt/oră, fără includerea TVA. Pentru consumatorii conectați la rețelele electrice de tensiune înaltă, majrarea ar urma să fie de aproapte 8%. 

Reprezentanții ANRE au declarat că poziția instituției va fi anunțată într-o ședință ulterioară, iar la stabilirea tarifelor vor fi luate în considerare doar cheltuielile justificate. 

Amintim că ultima majorare a tarifului la energia electrică, cu peste 30%, a fost operată de Consiliul de Administrație a ANRE în iulie 2015 și a intrat în vigoare în noiembrie a aceluiuași an, după un audit efectuat la companiile de furnizare. 

Ulterior, în martie 2016, ANRE a decis micșorarea a tarifului, cu 11%, excluzând din componența acestuia devierile financiare, în mărime de 1,75 miliarde de lei. Ulterior Ministerul Economiei și GAS Natural Fenosa au semnat un aranjament, potrivit căruia recuperarea devierilor va începe din ianuarie 2017 și va dura patru ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău