Emmanuel Macron se opune negocierilor UE-SUA pe tema unui acord comercial

  • 27 Iulie 2018 16:23
Emmanuel Macron se opune negocierilor UE-SUA pe tema unui acord comercial

Emmanuel Macron, președintele Franței, nu este favorabil unui tratat comercial amplu între Uniunea Europeană și Statele Unite, exprimând obiecții față de acordul verbal la care au ajuns șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele american, Donald Trump.

Președintele Donald Trump și Jean-Claude Juncker au stabilit, în cursul întrevederii de la Washington, reducerea tensiunilor comerciale între Statele Unite și Uniunea Europeană și lansarea unor negocieri în sensul unui acord de liber-schimb. Deocamdată, data începerii negocierilor formale nu a fost anunțată.

Însă președintele Franței, Emmanuel Macron, a semnalat că nu este de acord cu inițierea negocierilor pentru un amplu acord comercial cu Statele Unite.

"Europa și Franța nu au vrut niciodată un război comercial, astfel că discuția de la Washington, dat fiind că permite eliminarea tensiunilor inutile, este utilă", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Point.

"Dar discuții comerciale nu pot avea loc decât pe baze echilibrate, reciproce, în niciun caz sub amenințări. Din acest punct de vedere, avem întrebări și preocupări pe care trebuie să le clarificăm", a subliniat Emmanuel Macron, referindu-se la inițiativa lui Donald Trump de a impune taxe vamale Uniunii Europene. "Eu nu sunt favorabil lansării de negocieri pe tema unui acord comercial amplu, de genul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), deoarece contextul nu permite acest lucru", a insistat Macron.

"Eu consider că nu trebuie eliminat ori diminuat niciun standard european în domeniul protecției mediului înconjurător, medical ori alimentar. De asemenea, sunt necesare gesturi clare din partea Statelor Unite, semnale în sensul detensionării situației privind exporturile de oțel și aluminiu, unde au fost aplicate taxe ilegale. Aceste lucruri sunt, din punctul meu de vedere, condiții prealabile oricăror negocieri", a argumentat liderul de la Paris.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău