Emmanuel Macron își dorește consolidarea relațiilor între Franța și Australia

  • 01 Mai 2018 20:11
Emmanuel Macron își dorește consolidarea relațiilor între Franța și Australia

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit marți, 1 mai, în Australia, unde intenționează să consolideze relațiile bilaterale pe plan strategic, economic, dar de asemenea științific, cultural și lingvistic, relatează AFP.

Șeful statului francez a sosit la sfârșitul zilei la Sydney, pentru o vizită de trei zile, înainte de a se deplasa joi în arhipelagul Noua Caledonie. Aceasta este a doua vizită a unui șef de stat francez în Australia, după cea efectuată de François Hollande în 2014.

După o scurtă vizită în Golful Sydney, Emmanuel Macron s-a adresat în fața Operei din metropola australiană și unde a fost primit de premierul Malcolm Turnbull, înainte de a participa la un dineu oficial.

Întrebat despre vizita sa care survine pe fondul unor manifestații cu prilejul zilei de 1 mai la Paris, unde climatul social este tensionat, Macron a subliniat că vizitele oficiale au fost planificate cu mult timp înainte și că nu a avut nicio vacanță de când este președinte al Republicii. "Slujba mea nu este să mă uit la televizor și să fac comentarii de actualitate, este de a acționa pentru țară, în fiecare zi, peste tot, asta este ceea ce fac", a explicat președintele francez.

Șeful statului a reamintit că legătura dintre Australia și Franța, "istorică" de când soldații australieni au venit să apere teritoriul francez în timpul celor Două Războaie Mondiale, s-a consolidat în 2016 când Australia a comandat Naval Group (fost DCNS) 12 submarine de nouă generație în cadrul unui contract de 35 de miliarde de euro.

"Vom înscrie această comandă într-o relație strategică consolidată", "o nouă strategie indo-pacifică", o nouă "axă Paris-New-Delhi-Canberra", a subliniat el, în timp ce Australia este preocupată de ascensiunea Chinei în regiune.

Președintele francez va semna, miercuri, mai multe acorduri de cooperare (în domeniul sănătății, spațial, al cercetării, universitar dar și în domeniul tehnologiilor de apărare, marinei și securității cibernetice) și va discuta cu responsabili australieni aspecte legate de lupta comună împotriva terorismului.

Franța dorește de asemenea să devină "un partener economic și mai prezent în contextul în care Brexit-ul destabilizează un partener istoric al Australiei" Marea Britanie, a menționat de asemenea președintele Macron.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău