Emmanuel Macron cere Parlamentului European să revină la sediul său din Strasbourg 'din octombrie'

  • 28 Septembrie 2020 17:26
Emmanuel Macron cere Parlamentului European să revină la sediul său din Strasbourg 'din octombrie'

Președintele francez Emmanuel Macron i-a scris președintelui Parlamentului European, David Sassoli, pentru a cere revenirea sesiunilor plenare ale forului comunitar la sediul său din Strasbourg 'din octombrie', în pofida epidemiei de COVID-19, potrivit unei scrisori obținute de AFP luni.

'Este responsabilitatea dumneavoastră să puneți în practică fără întârziere revenirea la normalitatea instituțională și o reluare a sesiunilor plenare la Strasbourg începând din luna octombrie', invită președintele francez într-o scrisoare datând din 23 septembrie, a cărei existență a fost dezvăluită de ziarul Dernieres Nouvelles d'Alsace.

'Situația sanitară este într-adevăr dificilă, dar ea este la fel la Bruxelles și la Strasbourg', a apreciat el.

Contactat de AFP, anturajul lui David Sassoli a indicat că un răspuns este în curs de elaborare, iar cei doi oficiali ar urma să se întâlnească fizic în marginea unui summit european la Bruxelles.

Din cauza epidemiei de coronavirus, europarlamentarii n-au mai pus piciorul în hemiciclul alsacian de șapte luni și stau în schimb la Bruxelles.

Pentru a cincea oară în acest an, sesiunea plenară de la Strasbourg, din 14-17 septembrie, a fost în continuare relocată din cauza includerii Departamentului Bas-Rhin și, prin urmare, a Strasbourgului în 'zona roșie' de COVID-19.

Întrebarea este dacă sesiunile preconizate pentru 5-8 octombrie, apoi pentru 19-19 octombrie ar putea să se desfășoare în capitala alsaciană.

În afară de revenirea sesiunilor plenare la Strasbourg, Emmanuel Macron sugerează în scrisoare instituirea unor 'mecanisme de compensare', cum ar fi o 'prelungire a sesiunilor în lunile următoare' sau utilizarea hemiciclului din Strasbourg pentru a găzdui lucrările Conferinței pentru viitorul Europei.

Potrivit tratatelor europene, Parlamentul European își are sediul la Strasbourg, unde au loc de obicei 12 sesiuni plenare de trei zile și jumătate pe an. Dar în restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles, ceea ce a constituit o sursă de dezbateri ani de zile. Orice modificare a tratatului ar necesita aprobarea din partea tuturor statelor membre.

Mulți susținători ai ideii unui singur sediu, care să se afle la Bruxelles, denunță în mod regulat costurile financiare și ecologice ale acestui transfer lunar de aproximativ 2.500 de persoane și faptul că imensul edificiu de la Strasbourg este utilizat doar patru zile pe lună.

'A trăi cu virusul înseamnă, de asemenea, să continuăm o viață democratică cât mai normală posibil', scrie Emmanuel Macron, care își încheie scrisoarea cu un mesaj de mână: 'Mă bazez pe tine. Respectarea tratatelor mi se pare esențială'.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău