Emmanuel Macron cere introducerea temei la summitul G7: Incendiile din Pădurea Amazoniană sunt o criză internațională
-
23 August 2019 11:47
Președintele francez Emmanuel Macron a transmis că numărul record de incendii de vegetație izbucnite în Pădurea Amazoniană sunt „o criză internațională”, care trebuie discutată în cadrul summitului G7, conform BBC, citat de Mediafax.ro
„Pădurea Amazoniană- plămânul care produce 20% din oxigenul de pe planeta noastră- este în flăcări. Membri ai summitului G7, haideți să discutăm această urgență cu prioritate!”, a transmis Macron prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.
Președintele brazilian Jair Bolsonaro l-a acuzat pe omologul său francez că folosește o problemă domestică a Braziliei pentru câștig politic propriu și a respins apelul acestuia de a discuta problema în cadrul summitului G7, din care Brazilia nu face parte.
„Sugestia președintelui francez conform căreia problema amazoniană trebuie discutată la G7, fără participarea țărilor din regiune, evocă o mentalitate colonială, care nu își are locul în secolul XXI”, a transmis Bolsonaro.
De asemenea, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că este profund îngrijorat de incendiile din Pădurea Amazoniană.
„În mijlocul unei crize climatice globale, nu ne permitem să distrugem o sursă majoră de oxigen și biodiversitate. Amazonul trebuie protejat”, a transmis Guterres prin intermediul unei postări pe Twitter.
Președintele brazilian a transmis că țara sa nu are echipamentele necesare pentru a combate incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană.
„Amazonul este mai mare decât Europa, cum puteți combate incendiile criminale într-o asemenea zonă? Nu avem resursele necesare”, a declarat Bolsonaro, sugerând că incendiile de vegetație au fost provocate de ONG-uri, în semn de răzbunare pentru faptul că le-au fost tăiate fondurile.
Incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană afectează o suprafață de aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătrați, majoritatea focarelor fiind înregistrate în Brazilia și Venezuela.
Peste 2.500 de focare sunt active doar în Brazilia, în creștere cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Agenției Spațiale Braziliene.
Printre țările afectate se numără și Venezuela, cu 26.000 de incendii de vegetație, Bolivia, cu peste 17.000, Columbia și Peru.