Emmanuel Macron: Agresiunea inacceptabilă a Rusiei împotriva Ucrainei constituie o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni și, în particular, pentru R.Moldova. Franța rămâne atentă la situația de securitate din regiune

  • 19 Mai 2022 17:30
Emmanuel Macron: Agresiunea inacceptabilă a Rusiei împotriva Ucrainei constituie o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni și, în particular, pentru R.Moldova. Franța rămâne atentă la situația de securitate din regiune

În timpul declarațiilor de presă susținute la Palatul Elysee din Paris împreună cu președinta Maia Sandu, șeful statului francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va continua să susțină Republica Moldova și a spus că va crea o comunitate politică la nivelul Uniunii Europene care va permite o apropiere mai mare de comunitatea europeană.

De asemenea, el s-a referit la riscurile agresiunii ruse pentru regiune. „Agresiunea inacceptabilă a Rusiei împotriva Ucrainei constituie o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni și în particular pentru Republica Moldova. Recentele incidente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova arată că o posibilă propagare a conflictului din țara vecină nu poate fi exclusă. Franța rămâne în mod particular atentă la situația de securitate din regiune și la fel, este atentă la stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ca vecin al Ucrainei, Republica Moldova trebuie să facă față unei situației umanitare dificilă”, a declarat președintele Franței.

La rândul său, președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a referit la parcursul european la Republicii Moldova, dar și la relațiile bilaterale.

„Dorim să aderăm la UE și vom continua demersul nostru cu determinare și demnitate. Salut inițiativa președintelui Macron de a crea o comunitate care va veni să sprijini inițiativa Republicii Moldova de aderare la UE. Vedem viitorul nostru în UE, ca o opțiune strategică de a rămâne în lumea liberă. Înțelegem că e o cale lungă, nu căutăm scurtături, sunt pregătiți de muncă”, a declarat președinta. 

Maia Sandu a apreciat că există o bună cooperare cu Franța, inclusiv pe pe domeniul justiției. De asemenea, președinta Republicii Moldova a mulțumit Franței pentru ajutorul oferit în criza refugiaților.

Președinta Maia Sandu a început astăzi o vizită la Paris după cea de la Bruxelles unde a avut întrevederi cu înalți oficiali europeni și a ținut un discurs în Parlamentul European. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău