Emmanuel Macron a anunțat desființarea Școlii Naționale de Administrație, simbolul elitelor franceze

  • 09 Aprilie 2021 10:07
Emmanuel Macron a anunțat desființarea Școlii Naționale de Administrație, simbolul elitelor franceze

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat joi desființarea Ecole Nationale d'Administration (Școala Națională de Administrație, ENA), instituția care formează de mai bine de șapte decenii elitele franceze, și înlocuirea ei cu o nouă instituție prezentată ca fiind mai deschisă diversității și mai puțin elitistă, informează AFP și DPA.

Într-o videoconferință la care au participat peste 600 de înalți oficiali, Macron, el însuși absolvent al ENA (promoția 2004), la fel ca alți trei dintre ultimii șase șefi de stat francezi, a spus că viitoarea școală, numită Institutul Serviciului Public, va trebui să "selecteze profiluri mai puțin determinate social", o reformă promisă după criza vestelor galbene din 2019, care au protestat inclusiv față de inegalitatea socială și de politicile despre care susțin că favorizează elita. Institutul Serviciului Public se va afla la Strasbourg, unde a funcționat și ENA din 1991.

Zeci de miniștri francezi, lideri de afaceri și studenți din 134 de țări au studiat la această prestigioasă școală creată în 1945 de generalul Charles de Gaulle, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, pentru a "reforma mașina administrativă", din care o parte colaborase cu Germania nazistă, și a reda Franței postbelice o nouă administrație de vârf. De-a lungul vremii, ENA s-a transformat într-o instituție mai degrabă elitistă, câștigându-și reputația de a selecta candidați din eșaloanele sociale superioare și de a fi deconectată de realitate, o imagine pe care s-a străduit să o redreseze.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău