Emisiile de CO2 au ajuns aproape de nivelurile record înregistrate înainte de pandemia de COVID (studiu)
-
04 Noiembrie 2021 12:45
Criza economică provocată de pandemia de COVID a reprezentat doar un moment de temporizare a încălzirii climei de pe Terra: emisiile globale de CO2, principalul gaz cu efect de seră, au crescut din nou în acest an, lăsând tot mai puțin timp omenirii pentru a combate schimbările climatice, alertează autorii unui studiu științific.
Pandemia de coronavirus a provocat o oprire a activităților în mare parte a lumii și a economiei mondiale, care este dependentă de energiile fosile, determinând astfel o scădere spectaculoasă, cu 5,4% a emisiilor totale de CO2 în anul 2020.
Însă, în 2021, ele urmează să crească cu 4,9% și se vor apropia la mai puțin de un procent de recordul absolut din 2019, potrivit unui studiu realizat de Global Carbon Project, publicat în marja Conferinței ONU pentru schimbări climatice (COP26). Global Carbon Project, alcătuit din oameni de știință din întreaga lume, studiază „bugetele” de carbon globale, reprezentând cantitatea de CO2 care poate fi emisă la nivel mondial.
În pofida promisiunilor oferite de planurile „verzi” de relansare post-COVID-19, redresarea economică va fi realizată mai ales cu ajutorul energiilor fosile: emisiile provocate de arderea cărbunelui urmează să depășească nivelul lor din 2019, adică de dinainte de criza COVID-19, deși vor rămâne sub recordul lor absolut din 2014, în timp ce emisiile cauzate de arderea gazelor naturale vor atinge cel mai înalt nivel din istoria lor.
Emisiile asociate petrolului, pentru care specialiștii prognozează o creștere cu 4,4% în 2021, nu vor atinge nivelul din 2019, dar autorii studiului subliniază că sectorul transporturilor nu a atins încă nivelurile sale pre-pandemice și că, de fapt, creșterea acestor emisii riscă să se accelereze în lunile următoare, potrivit studiului citat de AFP, potrivit Agerpres.