Emisarul ONU în Afganistan le-a cerut talibanilor să "înceteze" ''atacurile asupra orașelor'

  • 08 August 2021 08:50
Emisarul ONU în Afganistan le-a cerut talibanilor să

Emisarul ONU în Afganistan, Deborah Lyons, le-a cerut vineri talibanilor să "înceteze" ''atacurile asupra orașelor'', solicitând Consiliului de Securitate să le transmită un avertisment "fără echivoc", relatează AFP.

Țările care sunt în contact cu insurgenții trebuie să-i avertizeze "că un guvern impus prin forță în Afganistan nu va fi recunoscut", a adăugat Deborah Lyons în cadrul unei reuniuni a Consiliului.

Ea a amenințat, de asemenea, că "derogările" care permit reprezentanților talibanilor să călătorească în ciuda sancțiunilor, care expiră în septembrie, nu vor fi reînnoite. Aceste derogări există ''doar'' pentru a le permite să participe la negocierile de pace, care se desfășoară în Qatar, iar reînnoirea lor ''va depinde de progrese reale'' pe frontul diplomatic, a avertizat reprezentanta specială a secretarului general al ONU în Afganistan.

''Astăzi avem ocazia de a demonstra angajamentul Consiliului de Securitate al ONU, al comunităților regionale și internaționale" pentru "a împiedica Afganistanul să cadă într-o situație catastrofală atât de gravă încât va fi fără precedent în acest secol", a subliniat Deborah Lyons.

O astfel de catastrofă ar avea consecințe mult dincolo de granițele Afganistanului'', a adăugat ea, menționând că războiul a intrat ''într-o fază mai ucigașă și mai distructivă'', care acum amintește de ''Siria'' sau ''Sarajevo''.

Pentru a evita "cele mai grave scenarii", Consiliul "trebuie să acționeze în mod coerent și rapid", a insistat ea, afirmând că săptămâna viitoare va fi "crucială". ''Afganistanul se află la o răscruce periculoasă între negocieri de pace sincere sau o serie de crize care se întrepătrund în mod tragic - un conflict din ce în ce mai violent dublat de o situație umanitară gravă și o proliferare a încălcărilor drepturilor omului''.

În ultimele trei luni, talibanii au cucerit mari zone rurale și posturi de frontieră cheie, în cadrul unei ofensive fulger lansat odată cu retragerea forțelor internaționale, care urmează să se retragă complet până la 31 august. Orașul Zaranj din sud-vestul țării a devenit vineri prima capitală provincială care a căzut în mâinile lor de la începutul atacurilor.

Reprezentantul guvernului de la Kabul la ONU, Ghulam Isaczai, care a cerut o astfel de reuniune a Consiliului de Securitate, a declarat că situația "se deteriorează rapid" din cauza "unei recente escaladări a violenței talibanilor și a unor ofensive militare brutale împotriva marilor orașe".

Diplomatul american Jeffrey DeLaurentis a reiterat avertismentul Washingtonului că Afganistanul va deveni o "paria internațională" în cazul unei "preluări militare" de către rebeli sau al revenirii unui "emirat islamic" similar celui pe care talibanii l-au instaurat înainte de a fi alungați de intervenția americană din 2001.

Cel mai important lucru acum este începerea rapidă a unor negocieri substanțiale", a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, afirmând că se bazează pe întâlnirea programată pentru 11 august la Doha a emisarilor american, rus, chinez și pakistanez pentru a relansa procesul de pace care este în impas.AG

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău