Emisarul american pentru Afganistan a sosit la Kabul pentru o serie de întrevederi menite să relanseze procesul de pace

  • 01 Martie 2021 14:34
Emisarul american pentru Afganistan a sosit la Kabul pentru o serie de întrevederi menite să relanseze procesul de pace

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a sosit luni la Kabul pentru o serie de întrevederi cu înalți responsabili guvernamentali, menite să relanseze procesul de pace, amenințat de violențele și incertitudinea ce înconjoară retragerea forțelor militare străine, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aceasta este prima vizită în Afganistan al lui Khalilzad după ce a fost confirmat în funcție la sfârșitul lui ianuarie de noul președinte american Joe Biden.

Numit de ex-președintele american Donald Trump, acest diplomat de carieră a fost arhitectul acordului semnat de Washington cu talibanii în februarie 2020 la Doha, acord ce prevede retragerea completă a trupelor străine din Afganistan, până la sfârșitul lui mai.

Acest acord a permis de asemenea demararea în septembrie, la Doha, a negocierilor de pace între insurgenți și guvernul afgan. Însă negocierile se află într-un punct mort, în condițiile în care insecuritatea s-a amplificat în ultimele luni în această țară.

Administrația Biden a ordonat prin urmare o reexaminare a acordului de la Doha, care condiționează retragerea trupelor americane de garanții privind securitatea din partea talibanilor și de angajamentul lor de a rupe orice legătură cu organizații teroriste precum Al-Qaida.

La Kabul, Khalilzad a avut o întrevedere cu Abdullah Andullah, președintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Națională, organism guvernamental ce supervizează procesul de pace. Cele două părți "au discutat despre negocierile de la Doha și reexaminarea de către administrația americană a acordului dintre SUA și talibani, precum și despre mijloacele care să ducă la o reglementare politică negociată în Afganistan", a anunțat un purtător de cuvânt al lui Abdullah.

Khalilzad se va deplasa apoi în Qatar pentru a se întâlni acolo cu responsabili talibani, precum și în mai multe țări din regiune care nu au fost precizate de Departamentul de Stat american.

De mai multe luni, nu trece nicio zi în Afganistan fără să aibă loc o explozie a unei bombe, atacuri împotriva forțelor guvernamentale sau o tentativă de asasinat contra vreunei personalități a societății civile.

Talibanii neagă orice implicare în atentatele țintite, iar organizația Stat Islamic a revendicat marea lor majoritate, însă guvernul afgan și SUA continuă să le impută responsabilitatea.

Insurgenții au atenționat că dacă Washingtonul va reveni asupra acordului de la Doha, ei își vor relua atacurile împotriva forțelor americane, suspendate de la încheierea acordului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău