Emisar ONU: Israelul nu a luat „nicio măsură” din decembrie pentru a limita colonizarea

  • 25 Martie 2017 10:36
Emisar ONU: Israelul nu a luat „nicio măsură” din decembrie pentru a limita colonizarea

Israelul nu a luat nicio măsură pentru a se conforma rezoluției ONU adoptate la sfârșitul lunii decembrie condamnând coloniile și denunțată de administrația Trump, a declarat vineri emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, informează AFP.

În timp ce rezoluția cerea Israelului să se abțină de la orice activitate legată de colonii, "nicio măsură în acest sens nu a fost luată" în ultimele trei luni, a indicat Mladenov, în primul său raport în Consiliul de Securitate după adoptarea acestei rezoluții, scrie AGERPRES.

La sfârșitul lunii decembrie, președintele ales al SUA Donald Trump a criticat administrația Obama pentru că nu s-a opus prin veto acestui text denunțând coloniile, așa cum făcea administrația americană din 1979.

Administrația Obama și-a justificat decizia de a lăsa textul să treacă prin frustrarea față de atitudinea Israelului.

În special începutul anului 2017 a fost calificat de Mladenov ca "profund îngrijorător" în anunțuri privind coloniile ilegale.

Israelul a procedat în ianuarie la cinci anunțuri de extindere a coloniilor cu mai mult de 6.000 de case în Cisiordania și Ierusalimul de Est ocupate.

Mladenov a calificat de asemenea ca "îngrijorătoare" adoptarea la 6 februarie de către parlamentul israelian a unei legi denumite de "regularizare" a locuințelor existente.

Dacă va fi aplicată, această lege ar putea permite "regularizarea retroactivă" a mii de locuințe și ar reprezenta "o schimbare majoră în poziția israeliană" cu privire la problema legalității în teritoriile ocupate, a subliniat el.

Raportul lui Mladenov, care a subliniat de asemenea actele de violență ale celor două tabere, a alimentat o discuție cu ușile închise a Consiliului de Securitate asupra conflictului israeliano-palestinian, pe fondul unui sprijin consolidat al noii administrații americane față de Israel și după declarațiile lui Trump la mijlocul lunii februarie, care părea să se distanțeze de perspectiva soluției a două state.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău