Emerging Europe: Anul 2024 va fi unul crucial pentru Republica Moldova

  • 05 Ianuarie 10:22
Emerging Europe: Anul 2024 va fi unul crucial pentru Republica Moldova

Victoria forțelor pro-europene va fi crucială în 2024, când Republica Moldova se va confrunta cu alegeri prezidențiale și un referendum privind integrarea în Uniunea Europeană, arată o analiză publicată de Emerging Europe. Autorul analizei consideră că traiectoria recentă a Republicii Moldova este una dintre cele mai impresionante dintre toate țările din regiunea Europei emergente, iar ceea ce urmează pentru țară în acest an e un test major.

Jurnalistul Marek Grzegorczyk a remarcat în analiza de pe Emerging Europe că decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide discuțiile de aderare cu Republica Moldova a fost o confirmare a faptului că reformele economice susținute și performanțele solide ale țării dau roade și că direcția sa spre vest - care a început cu adevărat abia în 2020, când Maia Sandu a fost aleasă președinte - este acum definitivă, scrie Moldova1.

În ceea ce se anunță a fi un an crucial, Republica Moldova se va confrunta cu un test major în 2024, sub forma alegerilor prezidențiale din noiembrie, care vor fi urmate de un scrutin parlamentar la începutul anului 2025, menționează autorul, care a ținut să sublinieze că referendumul, convocat de Sandu, este conceput destul de deliberat și inteligent pentru a-și consolida sprijinul. Cu toate acestea, jurnalistul este aproape sigur că Rusia va face încercări concertate de a perturba procesul electoral, se mai arată în analiză.

Cu referire la recentele alegeri locale, autorul subliniază optimismul partidului de guvernare după ce opțiunea pro-europeană a învins cu încredere în întreaga țară. Respectiv, în concluzie, Marek Grzegorczyk scrie că pentru binele Republicii Moldova și a economiei sale, este de sperat că același lucru va fi valabil și în urma votului prezidențial și al referendumului din acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău