EMA se reunește pentru actualizarea analizei privind AstraZeneca și cazurile de coagulare sangvină

  • 06 Aprilie 2021 14:18
EMA se reunește pentru actualizarea analizei privind AstraZeneca și cazurile de coagulare sangvină

Experți ai Agenției Europene a Medicamentului (EMA) se reunesc săptămâna aceasta pentru a finaliza evaluarea cazurilor rare de coagulare sangvină și posibila lor legătură cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, a cărui administrare a fost suspendată în unele țări europene pentru cei cu vârsta sub 60 de ani în așteptarea concluziilor, relatează marți EFE.

Comitetul de Evaluare a Riscurilor și Farmacovigilență (PRAC), însărcinat cu monitorizarea și evaluarea securității medicamentelor de uz uman autorizate de EMA, are programate reuniuni de marți și până vineri, astfel încât se așteaptă ca raportul de evaluare actualizată privind siguranța vaccinului AstraZeneca să fie gata în următoarele zile.

La precedenta întâlnire, din 31 martie, PRAC nu a eliminat relația cauză-efect, dar nici nu a găsit evidențe clare ale legăturii dintre AstraZeneca și dezvoltarea de coagulări sangvine și o scădere a numărului de plachete (trombocitopenie), astfel încât EMA a continuat să considere că beneficiile acestui vaccin asupra COVID-19, o boală cu risc de spitalizare și deces, sunt mai mari decât orice efect secundar.

Însă Germania și Olanda au suspendat din precauție vaccinările cu AstraZeneca la cei sub 60 de ani în așteptarea evaluării.

"Întrebarea crucială continuă să fie dacă este vorba de tulburări ulterioare sau anterioare vaccinării. Trebuie să fim prudenți. Este bine să apăsăm butonul de pauză din precauție", a declarat ministrul olandez al sănătății, Hugo de Jonge, care a precizat că "nu pot exista îndoieli privind securitatea" vaccinurilor.

Această decizie a fost luată după detectarea la femei cu vârste între 25 și 65 de ani a cinci cazuri de tromboză în combinație cu o scădere numărului de plachete, dintre care una decedat după dezvoltarea unei embolii pulmonare extinse la zece zile după vaccinarea cu AstraZeneca.

Germania a decis, de a asemenea săptămâna trecută, să suspende în mod general administrarea vaccinului anglo-suedez la cei sub 60 de ani la recomandarea Comisiei Permanente de Vaccinare și în urma a 30 de cazuri de tromboză detectate la persoanele din această categorie de vârstă - în principal femei - dintre care 9 au decedat.

Pe lângă investigația desfășurată de PRAC, EMA a convocat la 29 martie o reuniune de experți externi independenți din mai multe specialități medicale, inclusiv hematologi, neurologi și epidemiologi, care au dezbătut aspectele specifice ale cazurilor depistate pentru a identifica factorii de risc și a găsi date adiționale pentru a caracteriza episoadele de tromboză și a defini riscul lor potențial, în caz că există.

Nici această revizuire, care va face de asemenea parte din raportul final al PRAC, nu a identificat factori de risc specific, precum vârsta, sexul sau istoricul medical premergător tulburărilor de coagulare sangvină, care ar putea explica cazurile rare de tromboembolism survenite după vaccinare. Dar, în ideea că ar exista un risc, s-a decis să se continue analizarea.

"Persoanele vaccinate trebuie să fie conștiente de posibilitatea foarte scăzută de producere a acestor tipuri foarte rare de coagulare sangvină. Dacă au simptome ce sugerează probleme de coagulare cum sunt descrise în prospectul produsului trebuie să ceară asistență medicală imediată și să informeze personalul profesionist din sănătate despre vaccinarea lor recentă", a precizat EMA, în plină evaluare.

Agenția analizează toate cazurile suspecte de coagulare sanguină neobișnuită pe care autoritățile naționale din fiecare țară europeană le-a notificat în ultimele săptămâni. Austria a fost prima care a dat semnalul de alarmă și a retras, la începutul lunii martie un loc specific de vaccinuri de la AstraZeneca, după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă și a decedat la zece zile după administrarea primei doze.

Un reprezentant al EMA a confirmat existența unei "legături" între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca și cazurile de tromboză observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marți.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău