EMA: Încă nu este clar dacă este nevoie de un vaccin anti-Covid adaptat pentru Omicron. Mesajul încurajator al directoarei Emer Cooke

  • 21 Decembrie 2021 16:45
EMA: Încă nu este clar dacă este nevoie de un vaccin anti-Covid adaptat pentru Omicron. Mesajul încurajator al directoarei Emer Cooke

Agenția Europeană a Medicamentului este pregătită pentru posibilitatea în care vaccinurile anti-Covid vor trebui să fie modificate pentru a combate noua variantă Omicron, însă ”încă nu există niciun răspuns” la întrebarea dacă este necesar un vaccin adecvat, relatează Reuters și AFP.

„Permiteți-mi să subliniez că nu există încă un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adecvat, cu o compoziție diferită, pentru a combate această variantă sau oricare alta”, a spus Emer Cooke într-o conferință de presă, transmite HotNews.ro.

„Trebuie să avem mai multe date despre impactul variantei asupra eficacității vaccinurilor aprobate și să colectăm dovezi suplimentare” despre modul în care funcționează vaccinurile actuale, pentru a preveni formele severe sau mai ușoare ale bolii, precum și spitalizările și decesele, a adăugat ea.

Cooke a subliniat însă că, cu cinci vaccinuri și șase medicamente împotriva Covid-19, „ne aflăm într-o poziție mult mai puternică decât anul trecut”.

Astfel, deși încă nu avem răspunsuri clare cu privire la posibila necesitatea a unui vaccin adaptat pentru Omicron, există și o parte bună a poveștii.

„Avem o mulțime de instrumente suplimentare la dispoziție”, a adăugat ea, în timp ce Uniunea Europeană a autorizat luni utilizarea unui al cincilea vaccin împotriva Covid, cel de la compania americană Novavax, după ce EMA a dat undă verde.

Noua variantă a coronavirusului se răspândește cu viteză fulgerătoare în Statele Unite, unde este acum dominantă, precum și în Europa, în special în Regatul Unit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău