EMA despre vaccinul Johnson&Johnson: Posibile legături cu cazuri foarte rare de cheaguri. Beneficiile depășesc riscurile

  • 20 Aprilie 2021 18:14
EMA despre vaccinul Johnson&Johnson: Posibile legături cu cazuri foarte rare de cheaguri. Beneficiile depășesc riscurile

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat marți o ''legătură posibilă'' între vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Johnson & Johnson și cazurile rare de formare a unor cheaguri sangvine (tromboze) la persoane adulte vaccinate cu acest ser în SUA, dar a apreciat că beneficiile depășesc riscurile și susține vaccinarea cu acest ser în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Comitetul de siguranță al EMA a cerut în schimb ca în prospectul vaccinului să fie înscrisă printre posibilele efecte secundare foarte rare formarea de cheaguri sangvine cu trombocite scăzute.

EMA a mai menționat că toate cazurile de acest fel - 8 cazuri au fost semnalate în SUA - au survenit la adulți cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare.

Agenția europeană precizează de asemenea că cele mai multe tromboze s-au format în creier și abdomen, la fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca, iar concluzia sa este că beneficiile vaccinării cu serul Johnson & Johnson depășesc riscurile.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE lunea trecută, dar compania americană a anunțat a doua zi amânarea transporturilor următoare, anunț survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA pentru a fi investigate cazurile de tromboză.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău