Elvețienii au susținut la referendum finanțarea Frontex, "Legea Netflix" și creșterea donărilor de organe (primele estimări)

  • 15 Mai 2022 16:38
Elvețienii au susținut la referendum finanțarea Frontex,

Majoritatea elvețienilor au spus "da" duminică finanțării Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) și obligației pentru serviciile de streaming de a investi în audiovizualul elvețian, potrivit primelor estimări la ieșirea de la urne, informează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Astfel, 72% dintre elvețienii s-au pronunțat în favoarea continuării finanțării Frontex și 58% pentru obligarea serviciilor de streaming să investească în audiovizualul național, potrivit primelor estimări.

De asemenea, potrivit institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, 59% dintre alegătorii elvețieni au acceptat în mod deloc suprinzător o propunere menită să crească donările de organe, datorită unui model de consimțământ prezumat.

Susținerea finanțării Frontex constituie un motiv de bucurie la Berna și la Bruxelles, pentru că un "nu" ar fi fragilizat și mai mult legăturile între Elveția și UE, care sunt tensionate după ce Berna a decis, în mai 2021, să pună capăt anilor de discuții în vederea unui acord-cadru cu blocul european.

Reforma Frontex vizează dotarea agenției în regim permanent cu 10.000 de polițiști de frontieră și de coastă, număr ce ar urma să fie atins până în 2027. În prezent, agenția numără peste 1.500 de agenți provenind din diverse state membre și este în mod regulat acuzată, în special de ONG-uri, de practici de respingere ilegale a migranților.

Este prevăzut ca Elveția să furnizeze mai mult personal - circa 40 de posturi maxim comparativ cu cele 6 în prezent - și să-și majoreze contribuția financiară anuală la 61 de milioane de franci elvețieni (58 de milioane de euro), comparativ cu cele 24 de milioane în 2021.

Noua reglementare asupra audiovizualului, denumită Lex Netflix, va obliga platformele de streaming să investească 4% din cifra lor de afaceri realizată în Elveția în audiovizualul național, participând la producții sau plătind o taxă ce va servi la susținerea cinematografiei.

Din 2007, canalele naționale de televiziune deja erau obligate să investească 4% din cifra lor de afaceri în cinematografia elvețiană. Această obligație se va aplica la canalele străine care difuzează spoturi publicitare specifice Elveției, precum TF1 și M6.

Cinematografia Elvețiană - care a beneficiat în ultimii ani de o finanțare anuală medie de 105 milioane de franci (101 milioane de euro) - ar urma să obțină 18 milioane de franci suplimentari datorită reformei, potrivit Oficiului federal al Culturii.

De asemenea, platformele de streaming vor trebui să propună 30% de conținuturi europene, cum este deja cazul în UE.

Rezultatele definitive ale referendumului vor fi cunoscute mai târziu duminică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău