Elveția s-a alăturat celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

  • 04 August 2022 09:23
Elveția s-a alăturat celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

Chiar dacă este o țară neutră, Elveția s-a alăturat celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei. Neutralitatea țării „nu este pusă sub semnul întrebării”, afirmă președintele Elveției, transmite Le Figaro. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consideră, însă, că acesta este ”un semnal foarte important pentru întreaga lume”, relatează Digi24.

„Elveția s-a alăturat astăzi celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene – și sunt recunoscător pentru acest lucru. Atunci când o astfel de țară nu rămâne neutră în ceea ce privește protecția valorilor și a moralității umane, acesta este un semnal foarte important pentru întreaga lume”, a afirmat Zelenski, în ultimul mesaj postat pe rețelele de socializare.

Sancțiunile împotriva Rusiei și viitoarea intrare în Consiliul de Securitate al ONU nu modifică statutul  Elveției. În continuare Elveția este neutră, a declarat miercuri președintele Ignazio Cassis, făcând distincție între „neutralitatea” militară și condamnarea unei încălcări a dreptului internațional.

„Bineînțeles că există un sentiment de mai mare unitate în Europa împotriva acestei agresiuni care ne-a trezit pe toți dintr-o situație de pace de care ne-am bucurat timp de 70 de ani”, a declarat președintele în timpul unui interviu cu câțiva jurnaliști la sediul ONU din New York.

Dar, „Elveția este întotdeauna neutră, neutralitatea Elveției nu este pusă sub semnul întrebării”, a spus el, respingând ideea unei apropieri de NATO.

Președintele elvețian a afirmat că ideea unei apropieri în sensul unui pas intermediar pentru a cere într-o zi să devină membru nu este o discuție politică în Elveția în acest moment.

„Neutralitatea este destul de simplă: nu participi la un război, nu trimiți arme sau trupe la un război și nu-ți dai teritoriul tău pentru armele sau trupele părților beligerante și nici nu participi la o alianță militară precum NATO”, a spus el.

Dar „în jurul acestei neutralități există o politică externă și de securitate”, iar „condamnarea încălcării dreptului internațional prin această agresiune militară rusă este o obligație bazată pe Constituție și nu subminează neutralitatea”, a insistat el.

Țara cantoanelor a preluat sancțiunile împotriva oficialilor ruși decise de Uniunea Europeană după invazia din Ucraina.

Acesta este motivul pentru care Moscova pare să considere că Elveția nu mai este neutră, o poziție care ar fi la originea pauzei forțate a discuțiilor privind Siria, care ar fi trebuit să fie reluate la sfârșitul lunii iulie la Geneva.

„Era de așteptat ca rușii să nu ne mulțumească pentru sancțiuni, o reacție care era în mare parte previzibilă, dar care nu schimbă poziția Elveției”, a comentat Ignazio Cassis.

În premieră, de când a aderat la ONU, în urmă cu 20 de ani, Elveția a fost aleasă în iunie pentru a ocupa, începând din ianuarie, unul dintre locurile nepermanente din Consiliul de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău