Elveția confirmă găzduirea unei conferințe pentru pace în Ucraina pe 15-16 iunie. Cine participă la discuții

  • 10 Aprilie 20:20
Elveția confirmă găzduirea unei conferințe pentru pace în Ucraina pe 15-16 iunie. Cine participă la discuții

Guvernul elvețian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferință la nivel înalt, care va dura două zile și va avea drept scop obținerea păcii în Ucraina. La conferință este posibil să participe și președintele american Joe Biden, însă un anunț oficial nu a venit încă. Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, acuzând că Elveția și-a pierdut statutul de țară neutră.

Elveția anunțase din ianuarie că are în vedere organizarea unei astfel de conferințe, care a fost cerută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite efectuate în această țară, ce poartă de atunci discuții cu statele din UE, cu cele din G7 și cu puteri emergente precum China și India pentru a obține sprijin față de această inițiativă, scrie Digi24.

„Există în prezent suficient sprijin internațional pentru o conferință la nivel înalt de lansare a procesului de pace”, afirmă miercuri într-o declarație Consiliul Federal (guvernul elvețian), potrivit Reuters, prealuată de Agerpres.

Executivul a mai precizat că reuniunea se va desfășura pe 15 și 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock, ce oferă o panoramă idilică pe coasta unui deal la mai mult de 450 de metri deasupra Lacului celor Patru Cantoane, în apropierea orașului Lucerna.

Obiectivul conferinței va fi crearea unui cadru favorabil pentru o pace cuprinzătoare și durabilă în Ucraina, precum și a „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”, se mai arată în anunțul guvernului elvețian, care nu a precizat deocamdată lista participanților.

Potrivit presei, sunt așteptați să participe reprezentanți din zeci de țări la reuniunea pe care Elveția o prezintă drept „Conferința la nivel înalt asupra păcii în Ucraina”, fără a fi o conferință de pace propriu-zisă.

Deși Rusia afirmă că este favorabilă negocierilor menite să pună capăt războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei, oficialii de la Moscova au declarat până în prezent că nu vor participa la reuniunea din Elveția, acuzând această țară că a renunțat la statutul său tradițional de neutralitate prin aplicarea sancțiunile impuse Rusiei de către UE.

Potrivit presei elvețiene, la conferința din 15-16 iunie ar urma să participe și președintele american Joe Biden. Însă oficialii ruși consideră că, fără participarea Moscovei, o astfel de reuniune nu are sens.

Pe de altă parte, pentru reluarea negocierilor de pace, Rusia estimează că Ucraina trebuie să recunoască „noile realități de pe teren”, în timp ce Ucraina cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul său, inclusiv din Crimeea, și restabilirea integrității sale teritoriale.

Ultimele negocieri între Moscova și Kiev de când Rusia a declanșat invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022 au avut loc în martie același an la Istanbul și s-au încheiat fără rezultat, Moscova acuzând ulterior Occidentul, în special SUA, că l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la acele tratative.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău