Elicoptere produse ilegal la Criuleni urmau să ajungă în spațiul CSI. Majoritatea persoanelor implicate sunt din regiunea transnistreană și riscă până la 10 ani de închisoare

  • 30 Iunie 2020 12:12
Elicoptere produse ilegal la Criuleni urmau să ajungă în spațiul CSI. Majoritatea persoanelor implicate sunt din regiunea transnistreană și riscă până la 10 ani de închisoare

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI anunță despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activității ilegale a unui grup de persoane bine organizat, specializat în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere ”Ka 26” erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.

În aceste clipe, procurorii și poliția efectuează percheziții la baza de producere, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru și la domiciliile persoanelor implicate pentru acumularea probatoriului necesar.

„Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii ”afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene”, precizează, într-un comunicat, Procuratura Generală. 

Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal).

Perchezițiile descinse astăzi au constatat că la moment, pe liniile de producere sunt peste 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finalizare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.

Reieșind din rezultatele perchezițiilor și primelor audieri, raportate la rezultatele măsurilor speciale de investigație, se va decide asupra statutului și măsurilor procesuale de constrângere aplicate atât în privința persoanelor implicate, cât și a bunurilor, corpurilor delicte.

Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău