Eliberare, minciună și ipocrizie (Revista presei)

  • 29 August 2017 09:29
Eliberare, minciună și ipocrizie (Revista presei)

Revista presei din 29 august 2017

Ziua Independeței sărbătorită la Orhei: Hoțul le dă o bucată de pâine și le fură viața, titrează Jurnal.md. Autorul atenționează că suntem într-o prăpastie și scrie că ar vrea să-i urască pe cei care se închină pentru „un cârnaț”, dar nu poate, pentru că sunt flămânzi, mințiți și trădați de atâtea ori că azi le este greu să mai creadă în ceva decât în burta plină. Totodată, el își exprimă nemulțumirea față de cei care se declară elite și își asumă roluri importante, care puteau influența lucrurile spre bine, dar au făcut mai rău.

Eliberare, minciună și ipocrizie – titrează Timpul, referindu-se la alt eveniment marcat printr-un concert cu vedete din Rusia la Chișinău, ziua de 24 august. Ziarul constată că puterea din R. Moldova este incapabilă să facă față valului de propagandă imperialistă generată de Moscova, dar poate lua exemplu de la statele vecine Rusiei (Ucraina sau Statele Baltice), care ușor, dar sigur, au încetat să mai spere la bunăvoință din partea Kremlinului și închid accesul minciunilor și dezinformărilor rusești. Totodată, Timpul se întreabă „De ce Plahotniuc, Candu și Filip acceptă ca site-uri imperialiste, antimoldovenești precum sputnik.md sau Odnoklasniki să fie în continuare accesibile în RM? De ce audiovizualul local este plin de producții care preamăresc soldatul sovietic ce a eliberat Europa, dar a uitat să plece acasă, a organizat gulaguri și troici asasine? Cum cred ei că vor vota viitoarele generații dacă asasinii sovietici sunt idolatrizați la orice pas?

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „Fizionomia Zilei Independenței este murdărită și deformată pe nedrept. Da, statul Republica Moldova este unul eșuat, capturat, care nu își îndeplinește cum se cuvine funcțiile necesare, care nu apără bunul public de prădători, nu își protejează cetățenii de abuzul, fărădelegea deșănțată, de discriminarea și umilința permanentă, dar de ce ar fi independența de vină? Editorialistul subliniază că 27 august este ziua în care am ieșit din imensul lagăr de concentrare, numit „Gulag”, din „închisoarea popoarelor”… Declarația de Independență adoptată de parlament la 27 august 1991 a dus la căderea cortinei de fier de pe linia Prutului, nu interzice ci, dimpotrivă, face posibilă, pune fundamentul reunirii cu România… Cu apa murdară să nu aruncăm din albie și copilul, continuă autorul. Faptul că oligarhii, funcționarii au profitat și profită de pe urma acestui stat în defavoarea celorlalți cetățeni vorbește despre „calitatea” statului, dar nu despre calitatea zilei sale de naștere. Cauza problemelor, nenorocirilor noastre de azi, nu este independența, ci noi înșine, felul nostru de a fi, capacitatea de a gândi, de a ne autoorganiza”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Ziarul de Gardă amintește, că în 2009, „cineva” a încercat să fure R.Moldova această Independență. În toiul protestelor anticomuniste din 7 Aprilie, în condiții misterioase, neelucidate până acum, din Parlament a dispărut Declarația de Independență. Potrivit unor versiuni, aceasta ar fi ars, potrivit altor supoziții – a fost furată. De fapt, ce s-a întâmplat? – a încercat să afle ZdG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău