Elevii unui liceu din România au reușit să elimine fondul școlii, mai mult, fac banii din munca lor

  • 01 Mai 2018 13:24
Elevii unui liceu din România au reușit să elimine fondul școlii, mai mult, fac banii din munca lor

Liceul Agricol din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, este un adevărat model, învățându-ne practic că agricultura poate fi una profitabilă dacă este făcută ca la carte, cu soiuri bune și tehnologii moderne, se arată într-un reportaj al Mediafax.

De aproape cinci ani de când conducerea Liceului Agricol din Beclean a fost preluată de Florin Magdea, un tânăr profesor de biologie pasionat de agricultură, cei peste 400 de elevi au învățat că agricultura este profitabilă. Florin Magdea a învățat din familie că din agricultură se pot face bani frumoși, așa că a reușit, în scurt timp după ce a ajuns la conducerea liceului agricol, să obțină venituri importante din agricultura făcută cu cap și cu ultimele tehnologii în domeniu, cu răsaduri și soiuri bune.

Suma care intră anual în conturile școlii crește semnificativ, apropiindu-se deja de 30.000 de lei, bani pe care elevii și profesorii îi fac de pe terenurile liceului.

Fiind un liceu cu profil agricol, printre puținele care au mai rămas în țară, pe lângă orele de curs avem foarte multă activitate. Avem un lot școlar de aproximativ 10 hectare pe care de cel puțin cinci ani de zile se lucrează exemplar și cu rezultate foarte bune.

Colaborăm cu firme foarte mari de profil din țară și din străinătate care ne asigură în mare parte, pentru lotul școlar, sămânța, gratuit, pentru a face loturi experimentale pentru ei și cu rezultate foarte bune.

Pe de altă parte, în incinta școlii avem o jumătate de hectar de teren în care avem înființată o livadă care a intrat pe rod de anul trecut, avem solarii, parcele pentru legume și încercăm pe cât se poate să facem totul cât se poate de ecologic”, a povestit directorul Liceului Agricol din Beclean, Florin Magdea.

În solarii, elevii, sub atenta îndrumare a profesorilor, pregătesc prima cultură de primăvară: ridichi, spanac, ceapă verde și salată. Anul acesta a fost unul bun pentru agricultură, iar solariile sunt pline. Nici cumpărătorii nu se lasă așteptați, primii pe listă fiind chiar profesorii din liceu, care află de pe tabla din cancelarie ce produse sunt coapate.

Produsele din grădină sunt comercializate în primul rând la colegii noștri, din școală. Se afișează în sala profesorală că se vinde spanac sau ce există, se recoltează, se cântăresc și se dă chitanță de la contabilitate pe fiecare cantitate, iar banii intră în fondul școlii, de fapt la veniturile școlii.

Sunt deja și clienți din oraș care au auzit ce facem noi aici și vin și cumpără direct de la școală. La noi nu mai există fondul școlii de foarte multă vreme pentru că având bani la venituri putem face fel de fel de activități și nici elevii și nici profesorii nu duc lipsă de nimic”, a spus directorul.

În urmă cu trei ani, cu sprijinul Consiliul Local și al Primăriei Beclean, Liceul Agricol a beneficiat de reabilitarea din fonduri europene a unui corp de clădire, iar dotările – table ultramoderne, mobilier și o sală multimedia – au fost făcute cu banii din agricultură.

Elevii învață aici că pentru a obține produse de calitate este necesară și tehnologie foarte bună. Noi, ca școală, le arătăm că poate fi agricultura profitabilă prin cultivarea loturilor cu semințe de cea mai bună calitate, cu tehnologii respectate de la A la Z se pot obține producții bune.

Pe elevi i-am încurajat tot timpul să acceseze fonduri europene pentru că ei termină un liceu agricol și au un punctaj mai mare decât alți absolvenți și, din fericire, avem mulți dintre absolvenți care încă ne caută, mai vin pe la școală și ne spun că au reușit să acceseze fonduri europene prin care s-au dezvoltat”, a adăugat Florin Magdea.

Sursa: mediafax.ro

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău