Elevii gimnaziului din Egorovca, raionul Fălești, au colectat circa trei tone de deșeuri electrice și electronice

  • 20 Noiembrie 2022 14:08
Elevii gimnaziului din Egorovca, raionul Fălești, au colectat circa trei tone de deșeuri electrice și electronice

Elevii gimnaziului din satul Egorovca, raionul Fălești, au colectat aproape trei tone de deșeuri electrice și electronice, în cadrul proiectului "Marea debarasare". Și pentru că și-au propus să fie prietenoși pe deplin cu Mediul, la transportul deșeurilor au folosit căruța.

Copiii au mers prin gospodăriile localnicilor și au colectat tot felul de aparate uzate. „Ne place să organizăm ceva în folosul nostru și al oamenilor. Ne-am adunat. Am avut două căruțe și împreună cu sătenii am adunat diferită tehnică.”

„Pentru a avea un mediu mai curat. Pentru a nu aduce daune pământului. Am adunat multe baterii și le-am adus la școală.”

„Vreau să ajut satul din punct de vedere ecologic. Vreau să-mi ajut consătenii, vreau să nu poluăm atât de mult localitatea. Noi doar locuim aici.”

Din banii colectați de pe urma vânzării deșeurilor electrice și electronice, elevii vor să cumpere un costum de Moș Crăciun și echipament sportiv.

„Vrem inventar sportiv pentru orele de educație fizică. Poate și niște jocuri.”

 

Campania "Marea Debarasare" a fost organizată în peste 40 de instituții de învățământ din Republica Moldova. Deșeurile vor fi achiziționate, cu un leu kilogramul, de o firmă specializată, transmite TVR Moldova.md.

RUSLAN NERCAȘ director executiv, MOLDREC: „Noi ne dorim să lucrăm foarte mult cu tânăra generație, fiind că ei pot să-i instruiască și să-i motiveze pe cei mai în vârstă, chiar dacă vorbim de copii, elevi. Ei își pot motiva și părinții să fie corecți.”

ADELA ARAMĂ asistent socială, satul Egorovca, Fălești: „În primul rând cred că o să-i motiveze pe oameni să colecteze corect nu doar tehnica, dar și deșeurile.”

NADEJDA SPIRIN, director gimnaziu, satul Egorovca: „Când au adus prima căruță au spus "e fantastic!". Pe drum erau întâlniți de vecini care îi chemau la ei să le dea tehnică veche. În final, copiii au rămas mulțumiți pentru că au primit ca răsplată hanorace, costume diferite.”

Pe lângă acțiunea de colectarea a tehnicii uzate, proiectul social-educativ își propune să informeze tinerii despre necesitatea sortării corecte a deșeurilor.

VECESLAV FUSU vicepreședintele raionului Fălești: „Facem să fie mai curat, mai amenajat, să avem copii mai disciplinați și să cunoască că fiecare deșeu are locul său.”

În acest an, MOLDREC a adunat peste 6 mii de tone de deșeuri electrice și electronice, dar și 1 500 de tone de baterii și acumulatoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău