Elevii din transnistria învață să-și ceară drepturile

  • 14 Iunie 2013 10:55
Elevii din transnistria învață să-și ceară drepturile

Respectarea și violarea drepturilor omului poate părea un domeniu plictisitor pentru cei mai mulți adolescenți.

Termeni seci, care fie par prea abstracți, fie prea banali sau un dat pentru un tânăr care beneficiază de strictul necesar: o familie, școală, prieteni, calculator conectat la internet. Pentru copiii din liceele cu predare în limba română din regiunea transnistreană noțiuni ca dreptul la educație, la liberă exprimare sau la liberă circulație capătă înțeles imediat, așa cum violarea lor se produce zilnic, sistematic, iar lupta pentru ele se transformă într-un mod de viață.

Pe parcursul lunii mai Liceeni din orașele Grigoriopol, Rîbnița, Tighina și Tiraspol au învățat mai multe despre accesul la drepturi prin joc. În școlile lor s-au organizat o serie de jocuri intelectuale pe tematica drepturilor omului.

Inițial un grup de elevi au organizat seminare pentru colegii lor din clasele a IX-a – XII-a, cu tema: „Drepturile Omului – Concepte și Noțiuni de bază”. Moderatorii seminarelor au folosit cele mai creative metode de predare.

Ulterior, elevii au aplicat cunoștințele obținute în cadrul a două runde de jocuri intelectuale: Brain Ring și Ce?Unde?Când?.

Proiectului „Drepturile Omului încep cu Educația” a fost implementat cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova.

Laura Jitariuc, participantă la proiect, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare" din Grigoriopol, refugiat la Doroțcaia:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău