Elevi și profesori de la Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Grigoriopol vor protesta în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău

  • 19 Octombrie 2017 10:31
Elevi și profesori de la Liceul Teoretic

Un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu Asociația Promo-LEX, au anunțat un protest astăzi în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Ei denunță faptul că Federația Rusă nu a executat până în prezent Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului din 19 octombrie 2012, prin care Guvernul de la Moscova a fost recunoscut responsabil de încălcarea dreptului la educație în regiunea separatistă transnistreană. 

Până astăzi, această Hotărâre nu a fost executată, iar intimidările asupra elevilor și profesorilor continuă, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-LEX.

Acum 5 ani, CEDO  a pronunțat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanții erau 170 de profesori, elevi și părinți din trei școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Federația Rusă a fost obligată să achite, în termen de trei luni de la pronunțare, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant și 50 de mii de euro cheltuieli de judecată, precum și să asigure dreptul la educație în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Până în prezent, Federația Rusă nu și-a onorat obligațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău