Elena Prus: Scriitorul Victor Moraru caută în cartea sa o prețioasă legătură a Rep. Moldova cu Uniunea Europeană
-
21 Martie 2023 18:17
Republica Moldova în căutarea soluțiilor pentru stabilitatea și securitatea regiunii în contextul relațiilor dintre NATO și Rusia, integrarea în Uniunea Europeană, independența mass-media și relaționarea cu politicul, migrația – cauza de îngrijorare de îmbătrânire prematură a populației și exodul intelectualului, religia în contextul migrației și promovarea francofoniei prin intermediul jurnalismului,Mai multe teme de importanță majoră pentru societate, au fost abordate de Dr. Profesor Victor Moraru, academician, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, în cartea sa „La République de Moldova: les enjeux du passé, du présent et de l´avenir”, lansată în contextul Zilelor Francofoniei la Chișinău. O carte necesară în contextul integrării Rep. Moldova în Uniunea Europeană, au subliniat reprezentanții corpului academic prezenți la eveniment, scrie Radio Chișinău.
Ar fi un alt instrument mai eficace decât jurnalismul pentru a promova francofonia?! - se întreabă profesorul Victor Moraru în cartea sa, și tot el răspunde cititorului că fără îndoială jurnalismului îi revine o responsabilitate fundamentală în promovarea valorilor democratice din țările care au franceza în comun, de a contribui la fortificarea cooperării francofone în toate domeniile, iar eforturile departamentului Uniunii Internaționale a Presei Francofone, secția Moldova, a cărui membru fondator este de 25 de ani, a contribuit semnificativ la promovarea Francofoniei în Rep. Moldova. Victor Moraru:
„Articole, discursuri, studii care sunt incluse în această carte, au fost scrise încă în anul 2000. Pentru fiecare lucrare, pentru fiecare compartiment, am indicat când și unde au fost scrise, și unde au fost publicate, fie în Revista „Caiete Critice”, fie în volumele „Pensez l’Europe”, și alte publicații, dar ele sunt cu pecetea acelui timp în care au fost realizate într-un mod interesat și interesant, eu cred că pasionat chiar. Eu cred că această lansare de carte și-a îndeplinit rolul său, dincolo de faptul că această lansare are loc în contextul Zilei Francofoniei și a consemnat în acest fel și contribuția Academiei de Științe a Moldovei la promovarea limbii franceze”.
Prorectorul ULIM, cercetătoarea Elena Prus, a spus că scriitorul Victor Moraru caută în cartea sa o prețioasă legătură a Rep. Moldova cu Uniunea Europeană:
„Toate problemele pe care le abordează academicianul Victor Moraru, probleme majore ce ține de integrare europeană. Toate celelalte se înscriu aici, media va răspunde cum trebuie să ne înscriem în această integrare, religia va da răspunsurile ei, știința are câmpurile ei de reflexie, migrarea un alt set de probleme, și la toate va găsi niște aspecte neașteptate, mi puțin tratate”
Victor Moraru este printre fondatorii UPF Moldova care, anul acesta împlinește 25 de ani de activitate, a spus secretarul organizației, Silvia Grosu:
„Grație Profesorului Victor Moraru, noi sărbătorim Zilele Francofoniei la Academia de Științe a Moldovei. Felicitări pentru cartea Dvs publicată și lansată în franceză în contextul Zilelor Francofoniei în Rep. Moldova. Statutul Rep. Moldova ca țară francofonă a fost oficializat în 1995, când țara noastră a aderat la OIF (Organizația Internațională a Francofoniei), și doi ani după – noi am fondat departamentul UPF (Uniunea Internațională Presei Francofone). Printre membrii fondatori era și decanul Victor Moraru”.
Cartea se bazează pe o documentare aprofundată și pe o relatare a faptelor istorice de la înscrierea Rep. Moldova la convențiile internaționale până la obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană.